MoDaCo.pl
[ROZWIĄZANE]Nie działa moduł gsm - Wersja do druku

+- MoDaCo.pl (https://www.modaco.pl)
+-- Dział: Windows Mobile (https://www.modaco.pl/Forum-Windows-Mobile)
+--- Dział: Samsung - WM (https://www.modaco.pl/Forum-Samsung-WM)
+---- Dział: i9x0 Omnia (https://www.modaco.pl/Forum-i9x0-Omnia)
+---- Wątek: [ROZWIĄZANE]Nie działa moduł gsm (/Thread-ROZWIAZANE-Nie-dziala-modul-gsm)

Strony: 1 2 3 4


[ROZWIĄZANE]Nie działa moduł gsm - gnotek - 02-19-2010

Witam. Mam problem z Omnią a mianowicie oddałem telefon (który uwaliłem przy wgrywaniu Radioromu) do naprawy teraz go odebrałem i niby wszystko działa ale nie czyta karty sim, w ogóle nie pyta o pin, nie można wejść w ustawienia telefonu, jak również nie znajduje GPSa. To są dane z Omnii: PDA: i900SAHJ3/SAHJ3 TELEFON: SAHJ3
Czy możliwe że się simlock założył i to jest przyczyną?? dodam że nie mam w rejestrze wpisu: HKEY_CURRENT_USER\System\State\PHONE z wartością IMSI o której mowa przy darmowym ściąganiu simlocka.
Proszę o pomoc i pozdrawiam.


RE: Nie działa moduł gsm - dj.vadim - 02-19-2010

(02-19-2010, 06:12 PM)gnotek napisał(a): Witam. Mam problem z Omnią a mianowicie oddałem telefon (który uwaliłem przy wgrywaniu Radioromu) do naprawy teraz go odebrałem i niby wszystko działa ale nie czyta karty sim, w ogóle nie pyta o pin, nie można wejść w ustawienia telefonu, jak również nie znajduje GPSa. To są dane z Omnii: PDA: i900SAHJ3/SAHJ3 TELEFON: SAHJ3
Czy możliwe że się simlock założył i to jest przyczyną?? dodam że nie mam w rejestrze wpisu: HKEY_CURRENT_USER\System\State\PHONE z wartością IMSI o której mowa przy darmowym ściąganiu simlocka.
Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Zapewne w serwisie zostal wgrany fabryczny rom, stad tez jesli Twoj telefon wczesniej posiadal simlocka - teraz na nowo go posiada


RE: Nie działa moduł gsm - gnotek - 02-19-2010

czyli jaki pomysł?? wina simlocka??


RE: Nie działa moduł gsm - dj.vadim - 02-19-2010

(02-19-2010, 07:23 PM)gnotek napisał(a): czyli jaki pomysł?? wina simlocka??

wg mnie tak


RE: Nie działa moduł gsm - gnotek - 02-19-2010

A czy domowymi sposobami zrobię z tym czy oddać Omnie komuś bardziej kompetentnemu??


RE: Nie działa moduł gsm - pHarel - 02-19-2010

Zrobisz to bez najmniejszego problemu.


1) Pobierz ZIPa z linku http://pdaclub.pl/forum/sgh-i900-(omnia)/omnia-simlock-za-darmo/?action=dlattach;attach=14203
2) Skopiuj zawartość na PPC
3) odpal Lock.lnk
4) wpisz dowolny PRAWDZIWY kod MCC/MNC (ja wpisałem kod mojego "autora" SIMLocka; lista kodów: http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_Network_Code ; np. 26001 dla Plusa)
5) Jako NCK, wpisz 12345678
6) tapnij OK (powinno wywalic komunikat że zalockowano)
7) Odpal Status.lnk by sprawdzić, czy lock jest
odpal Unlock.lnk
9) wpisz kod NCK z punktu 5 (12345678)
10) gotowe Możesz odpalić Status.lnk by sprawdzić, czy simlock zdjęty


Gdyby wyskakiwał błąd to należy sprawdzić jaka jest szósta cyfra (tuż za kodem MCC/MNC) w rejestrze HKCU\System\State\PHONE IMSI (np. używając Total Commandera), a następnie postępować zgodnie ze znaną już procedurą wpisując jednak w pierwsze okienko kod MCC+"odczytana cyfra" (u mnie było to 260019 - Plus GSM). Zawartość drugiego taka sama czyli 12345678.


RE: Nie działa moduł gsm - gnotek - 02-19-2010

Tylko jak bo sposób podany na tym forum nie działa kiedy próbuje kodami to wywala po angielsku że telefon wyłączony czy go włączyć jak daje ok to nic się nie dzieje.


RE: Nie działa moduł gsm - pHarel - 02-19-2010

Szanse na zdjęcie smoka kodem to jakieś 15 na 100%... Dużo ludzi miało z tym problem i ściągali ww sposobem.


RE: Nie działa moduł gsm - Toldo - 02-19-2010

Żeby ściągnąć tym ww. sposobem trzeba mieć uruchomione gsm z kartą sieci na którą jest lock. Moim zdaniem albo serwis coś spartolił albo wystarczy wgrać na nowo rom lub zrobić HR - wszelkie instrukcje są na forum.


RE: Nie działa moduł gsm - gnotek - 02-20-2010

Więc mam jeszcze pytanie jeśli jest simlock to omnia nawet nie zapyta o pin i nie wyskoczy żaden komunikat o blokadzie??