MoDaCo.pl

Pełna wersja: CyanogenMod Beta1 Omnia 2 - MOJA PAMIEC
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
TUTURIAL CyanogenMod Beta1 Omnia 2 na Moja Pamiec.


NIE PONOSZĘ ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA SZKODY WYNIKŁE Z INSTALACJI. WSZYSTKO ROBISZ NA SWOJĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ


Potrzebne będzie:
1. OMNIA 2 8GB
2. Paczka CM1 TBI.ZIP (179MB)
3. No i kabelek USB

Czas pełnej instalacji ok.10 min.
Partycja CyanogenMod Beta1 Omnia 2 przygotowana jest instalację na mojej pamięci.
Nic nie trzeba konfigurować. Wszystkie potrzebne zmiany są ją zawarte w tej wersji.
Nie trzeba mieć linuxa do instalacji, wszystko robimy pod Windowsem.
Zmiany:
-pod przyciskiem menu (srodkowy przycisk) jest ok,cofnij,zamknij
-pod przyciskiem power opcja menu
-moja pamiec jest zamontowana jako karta SD, w katalogu /storage jest karta SD (kto chce moze wyjac karte SD, zmniejszy to pobor pradu)
Instalacja przetestowana - działa.

KROK 1. Partycjonowanie.

a. Ustaw w O2 tryb pracy USB na pamięć masową ‘MOJA PAMIEC’.
b. Podłącz O2 do komputera poprzez USB
c. Uruchom MiniTool Partion Wizard z lokalizacji utils->programs->partionwizard.cmd. Powinineś zobaczyć wszystkie swoje dyski włącznie z partycjami Moja Pamiec.
c1. Jeżeli widzisz jedną partycję FAT32. Zaznacz partycję i wybierz opcje z paska u góry „Move/Resize”. Wpisz wartość partycji na 6688 i OK. Potem zastosuj zmiany Aplly. (opcja jak ktoś nie ma partycji ukrytej).
c2. Jeżeli widzisz dwie partycję, w tym druga jest wielkości 512MB.
- Skopiuj całą zawartość Mojej Pamięci na dysk twardy (dla bezpieczenstwa)
- Usuń w wszystkie partycje poprzez zaznaczenie partycji i DELETE.
- Na wolnej przestrzeni załóż nową partycję CREATE. Wybierz Create As 'PRIMARY' (to ważne!!). File System "FAT32". Partion Size wpisz z palca 6688 i OK. Zastosuj zamiany APPLY.
- Zaznacz powstałą partycję i wybierz opcje FORMAT. Wybierz opcję File System "FAT32" i OK. Na koniec APPLY. TA PARTYCJA BEDZIE WIDOCZNA W TELEFONIE JAKO MOJA PAMIEC O MNIEJSZEJ POJEMNOSCI. NA KONIEC PRZEGRAC Z POWROTEM PLIKI Z DYSKU TWARDEGO NA TA PARTYCJE.
d. Zaznacz wolną przestrzeń i wybierz CREATE. Create As ‘PRIMARY’ (to ważne!!). File System “EXT4”. Partion Size wpisz z palca 1024 (dokładnie 1GB). I OK. Zaznacz powstałą partycję i wybierz FORMAT w który zaznacz EXT4 w File System. Potem OK. Na koniec daj APPLY (czyli zastosuj zmiany). Zostanie stworzona partycja i już sformatowana w EXT4.
e. Zaznacz resztę wolnej przestrzeni i znów wybierz CREATE. Wybierz Create As ‘PRIMARY’ (ważne!!) i File System (Linux Swap). Zatwierdź OK. Podobnie jak pkt. wyżej zaznacz powstałą partycję i wybierz opcję FORMAT. Znów wybierz File System (Linux Swap). Na koniec daj APPLY. Zostanie założona i sformatowana partycja SWAP.
Możesz zamknąć Partion Wizard a telefon zrestartuj.

KROK.2

Instalacja Androida. Podłącz ponownie telefon poprzez USB do PC.
a. Uruchom Image for Windows z lokalizacji utils->programs->ImageForWindows.exe.
b. Wybierz opcje Restore(Normal) i next.
c. Wybierz na którym dysku jest obraz partycji i next.
d. Znajdź plik Omnia2-CM1.TBI Zaznacz go i next
e. Zaznacz partycję do przywracania. Powinna być 1020MB LinuxNative(03) i next
f. Ze spisu partycji znajdź wcześnie założoną partycję o rozmiarze 1028MB LinuxNative(02). Zaznacz ją i next
g. Daj YES że potwierdzasz że nadpisujesz partycję.
h. nic nie zmieniaj tylko next
g. START. Mirror partycji czystego CyanogenMod Beta1 zostaje wpisywana na Moja Pamiec.
i. GOTOWE. Można wyłączyć program.

Pliki z katalogu 'do wgrania' skopiowac do glownego katalogu Moja Pamiec lub karta SD.
Uruchamianie poprzez haret.exe z poziomu telefonu.

PS. W ZWIAZKU ZE ZAMIENILEM MOJA PAMIEC Z SD W ANDKU TO UPDATE NALEZY WRZUCAC DO GLOWNEGO KATALOGU KARTY SD !!!

Powodzenia.

Kod:
http://hermeticum.blink.pl/CM1_TBI.ZIP

Format

A czy na wersji 2GB też da rade?
Mało trochę na system i resztę.
(12-10-2011, 10:27 AM)Format napisał(a): [ -> ]A czy na wersji 2GB też da rade?

Tak da, ale trzeba odpowiednio mniejsza partycje pierwsza FAT zalozyc. Wiec FAT = 2GB -1GB(system andek) - 128MB SWAP

Format

Dla potomności zadałem to pytanko Wink
Dla tych co nie pamiętają, bądź nie wiedzą powinna być informacja, że updaty tylko z palucha da się zrobić przy instalacji andka na pamięci wewnętrznej. Pozdro
(12-10-2011, 04:33 PM)rafik0573 napisał(a): [ -> ]Dla tych co nie pamiętają, bądź nie wiedzą powinna być informacja, że updaty tylko z palucha da się zrobić przy instalacji andka na pamięci wewnętrznej. Pozdro
I oczywiście nie jest to prawda, ponieważ wystarczy (a zakładam że autor to uwzględnił w swojej modyfikacji) odpowiednio zamontować Moją Pamięć lub zmodyfikować plik loadmod aby czytał aktualizacje z innej lokalizacji ;-)
(12-10-2011, 04:55 PM)voyteckst napisał(a): [ -> ]
(12-10-2011, 04:33 PM)rafik0573 napisał(a): [ -> ]Dla tych co nie pamiętają, bądź nie wiedzą powinna być informacja, że updaty tylko z palucha da się zrobić przy instalacji andka na pamięci wewnętrznej. Pozdro
I oczywiście nie jest to prawda, ponieważ wystarczy (a zakładam że autor to uwzględnił w swojej modyfikacji) odpowiednio zamontować Moją Pamięć lub zmodyfikować plik loadmod aby czytał aktualizacje z innej lokalizacji ;-)

Właśnie przed chwilą zainstalowałem w/g tego sposobu i niestety nie pobiera updatów.(czyli jakieś info gdzie co i jak zmodyfikować by się należało)
(12-10-2011, 04:55 PM)voyteckst napisał(a): [ -> ]
(12-10-2011, 04:33 PM)rafik0573 napisał(a): [ -> ]Dla tych co nie pamiętają, bądź nie wiedzą powinna być informacja, że updaty tylko z palucha da się zrobić przy instalacji andka na pamięci wewnętrznej. Pozdro
I oczywiście nie jest to prawda, ponieważ wystarczy (a zakładam że autor to uwzględnił w swojej modyfikacji) odpowiednio zamontować Moją Pamięć lub zmodyfikować plik loadmod aby czytał aktualizacje z innej lokalizacji ;-)

Updaty chodza z moja wersja, ale fakt ze zapomnialem w pierwszym poscie napisac by update wrzucac do glownego katalogu karty SD a nie Moja Pamiec. Wynika to z tego ze zamienilem karte SD z moja pamiecia ktora jest widziana wlasnie jako SD.
(12-10-2011, 06:26 PM)con napisał(a): [ -> ]
(12-10-2011, 04:55 PM)voyteckst napisał(a): [ -> ]
(12-10-2011, 04:33 PM)rafik0573 napisał(a): [ -> ]Dla tych co nie pamiętają, bądź nie wiedzą powinna być informacja, że updaty tylko z palucha da się zrobić przy instalacji andka na pamięci wewnętrznej. Pozdro
I oczywiście nie jest to prawda, ponieważ wystarczy (a zakładam że autor to uwzględnił w swojej modyfikacji) odpowiednio zamontować Moją Pamięć lub zmodyfikować plik loadmod aby czytał aktualizacje z innej lokalizacji ;-)

Updaty chodza z moja wersja, ale fakt ze zapomnialem w pierwszym poscie napisac by update wrzucac do glownego katalogu karty SD a nie Moja Pamiec. Wynika to z tego ze zamienilem karte SD z moja pamiecia ktora jest widziana wlasnie jako SD.

I teraz wszystko jasne, dzięki za info.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10