MoDaCo.pl

Pełna wersja: Jak przyspieszyc łapanie fixa w i900 By Nitro
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
Instrukcja: Jak wyeliminować problem z łapaniem fixa w AM by Nitro dla i900

1. Start -> ustawienia -> system-> Zewnętrzny GPS
[Obrazek: 200801011440400037111g.jpg]

2. W pierwszej karcie ''Programy'' wybieram port: COM7
[Obrazek: 200801011532070039111g.jpg]

3. W nastpnej karcie ''Sprzęt'' wybieramy: Port COM9 i szybkość transmisji 4800
[Obrazek: 200801011433480031111g.jpg]

4. Następnie przechodzimy do karty ''Dostęp'' i zaznaczmy ptaszkiem pozycje
[Obrazek: 200801011434060032111g.jpg]

5. Następnie Start-> ustawienia-> Rozszerzony System GPS i zaznaczamy pozycje Xtra (włączone) i Synchronizacja GPS (włączone).
[Obrazek: 200801011434240033111g.jpg]

6. Następnie uruchamiamy naszą Auto Mapę wersji 6.xx
7. W AM Ustawienia-> GPS i zanaczmy ''Uruchom GPS po starcie programu''
i ''Synchronizuj czas z GPS''.
GPS połączony do portu: COM7 a prędkość odczytu z portu: 4800 bps
[Obrazek: 200801021356330040111g.jpg]

8. W nastepnej karcie wszystkie ptaszki mają być odznaczone a reszta jak na screenie poniżej.
[Obrazek: 200801011436180035111g.jpg]

9. Następnie uruchamiamy AM wychodzimy na dwór i łapanie fixa (1 raz) powinno potrwać około 15 min z włączonym xtra z wyłączonym nawet do 40min
[Obrazek: 200801011438190036111g.jpg]
Dlaczego w Rozszerzonym systemie GPS nie zaznaczać automatycznego ściągania danych via ActiveSync i WiFi? Huh
Można ale nie jest to obowiązek...
Warto to też opisać, bo automatyczna aktualizacja via WiFi działa ślicznie. Nie trzeba ręcznie uruchamiać XTRA, wystarczy połączyć się z netem - w tle samo się zaktualizuje i "zapominamy" nawet, że coś takiego jest w systemie Wink
Witam.Trochę dziwią mnie problemy innych uzytkowników z łapaniem fixa i sadzę, że nie zależy to od samego urządzenia a raczej od "zaśmiecenia" czym tylko sie da całej pamieci naszej "maszynki".Generalnie, do nawigacji uzywam PNA a Automapę do Omnii wgrałem jedynie jako "ciekawostkę" i przyznam, że kupując uzywana Omnię miała juz wgraną Automapę i wiele różnego rodzaju smieci np.katalog 650 pozycji książkowych nie licząc jakiegoś dziwnego romu z masą dodatków rodem z HCT.Wyczyściłem całą pamięć i zrobiłem HR Omnii.Oryginalny soft Samsunga może nie jest zbyt atrakcyjny i nie ma tyle "wodotrysków" ale za to nie obciąża nadmiernie procesora a po tym czymś (HR) gdy wgrałem Automapę z łapaniem fixa w ciągu max.5 minut nie ma żadnych kłopotów.Dzisiaj dla przykładu, z ciekawości włączyłem Automapę idąc sobie przez centrum Katowić.Fixa złapało po mniej niż 3-4 minut klikając w napis "Szukam sygnału GPS" a później w strzałkę na dole i na powrót do widoku satelit,klikałem tak ze 3 razy i pojawił się fix po czasie który podałem.Dodam,że bateria miała już tylko 3 kreski (była ładowana w środę 02.09.2010) a Omnia cały czas włączona od czasu ładowania (ekran wyłączany przyciskiem włączania) co chyba nieźle świadczy o baterii, ale o tym w innym temacie. Konkludując wydaje mi się, że łapanie fixa zależy głównie od obciążenia procesora innymi "śmieciami" zamiast głównie Automapą.
Ja mam dużo softu i dokumentów, a fix'a łapię w kilka - kilkanaście sekund. Niestety sygnał GPS zanika mi na przedmieściach dużych miast, na otwartej przestrzeni, w dobrej pogodzie. Ale przy świeżym XTRA fix jest bardzo szybki. GPS2Day pokazuje czas satelit - 2036 rok i inną godzinę, dlatego wyłączam synchronizację. Przy próbkowaniu 9600 nie mam dysonansu między tym co jest w rzeczywistości, na ekranie i co mówi lektor. Przy 4800 lektor mówił zgodnie z rzeczywistością, ale mapa spóźniała się 50-70 metrów, co na skomplikowanych skrzyżowaniach powodowało problem.
(09-07-2010, 08:55 PM)wibi napisał(a): [ -> ]Witam.Trochę dziwią mnie problemy innych uzytkowników z łapaniem fixa i sadzę, że nie zależy to od samego urządzenia a raczej od "zaśmiecenia" czym tylko sie da całej pamieci naszej "maszynki". ...
Jedna z wielu teorii.
Ja nie miałem zaśmieconej Omni i miałem onegdaj spore problemy ze złapaniem fixa. Znalazłem przyczynę i już nie mam kłopotów (zimny fix w ok 10 sek. w mieście, nawet przy pochmurnej pogodzie).

Po lekturze wielu postów (tu i nie tu) dochodzę do wniosku, że Omnia jest cholernie kapryśna i co jednemu pomaga innemu już niekoniecznie.
(09-13-2010, 11:08 PM)mig_mig napisał(a): [ -> ]... Przy próbkowaniu 9600 nie mam dysonansu między tym co jest w rzeczywistości, na ekranie i co mówi lektor. Przy 4800 lektor mówił zgodnie z rzeczywistością, ale mapa spóźniała się 50-70 metrów, co na skomplikowanych skrzyżowaniach powodowało problem.
Ja mam ustawione na 4800 i nie mam żadnego dysonansu. Minimalne opóźnienie będzie zawsze ale (jak pisałem) jest to minimalne opóźnienie.

(09-13-2010, 11:24 PM)ochkarol napisał(a): [ -> ]Ja nie miałem zaśmieconej Omni i miałem onegdaj spore problemy ze złapaniem fixa. Znalazłem przyczynę i już nie mam kłopotów (zimny fix w ok 10 sek. w mieście, nawet przy pochmurnej pogodzie).

Po lekturze wielu postów (tu i nie tu) dochodzę do wniosku, że Omnia jest cholernie kapryśna i co jednemu pomaga innemu już niekoniecznie

Być może masz rację? W końcu to tak niewielkie urządzenie, że nawet ilość lutu przy jakimś elemencie może mieć znaczacy wpływ na działanie tej czy innej części (elementu) Omnii a znaleźć przyczynę jest prawie niemozliwe, dlatego w serwisach wymieniają całą płytę w przypadku jakiejś awarii.Ale może Ty podzielisz sie swoja "usterką" która udało Ci się usunąć?

U mnie przyczyną był fix do pogody na ToDay'u.
Uświadomiłem sobie to po jakimś czasie, że po wgraniu tego fixa zaczęły być problemy ze złapaniem sygnału GPS.
Wgrałem rom z Manilką Classic, raz dziennie (po połączeniu się z netem via WiFi) uruchamiałem GoogleMaps i aktualizowałem pozycję urządzenia na podstawie BTSów. Rozłączałem internet i od tamtej pory jest git.
Teraz mam rom z Manilką 2D i wystarczy raz dziennie zaktualizować pogodę na ToDay'u (korzysta z GoogleMaps do ustalenia pozycji) w klasyczny sposób (bez fixa) i nie mam już żadnych problemów z sygnałem.

Cały pic podejrzewam polega na uzyskaniu informacji o przybliżonym położeniu geograficznym urządzenia przed łapaniem fixa.
Witam mam pytanie czy przy tej operacji telefon nie łączy się z netem ?
Stron: 1 2 3