MoDaCo.pl

Pełna wersja: Samoresetowanie się zegara i daty, wgrywanie romu.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
Witam.
Jestem nowym serdecznie forumowiczów. Mam następujący problem z moim sprzęcikiem, mianowicie raz dziennie resetuje się zegar, wraca do ustawien 00:00 30/11/1999.

Sprzęt jest nowy, ROM seryjny WM 6.5PL B7610NXXIK6 CSC: B7610NATOIK6 TEL: B7610XXIK3

Drugi problem to klawiatura QWERZ, mimo że klawisze są normalnie oznakowane QWERTY, jak rozwiązać ten problem?

Pozdrawiam
Krzysiek
najlepszym rozwiązaniem byłaby zmiana ROMu a przynajmniej HardReset. (oczywiście tracisz dane!)... co do klawiatury, zobacz jakie masz ustawienia regionalne, jeśli inne niż polskie to zmień na Polska.
Witaj Hipo.

Co do klawiatury QWERTZ, to powodem tego, że zamiast Y masz Z pomimo tego na rysunku na klawiaturze jest Y (mam nadzieję, że rozumiesz) jest twój CSC: B7610NATOIK6. Abyś miał QWERTY wgraj CSC które w nazwię posiada XEO. (przykład, a zarazem moja wersja CSC to: B7610NXEOIL4). Instrukcję jak należy wgrać ten oraz inne pliki masz w instrukcji wgrywania romu na tym forum, postępowanie przy wgrywaniu jest takie samo na Omni Pro jak na Omni 2:
KLIK

Tu masz plik CSC, który posiadam. Przy wgrywaniu CSC nie zapomnij z rowijanego menu w Octansie wybrać XEOIL4.csc.
Kod:
http://www.megaupload.com/?d=H3S7TJYK

Oczywiście, to co napisał Ryrzy również należy ustawić. W połączeniu z odpowiednim plikiem CSC nie będzie żadnego problemu z klawiaturą sprzętową, a wszystkie klawisze będą odpowiadały tym narysowanym na sprzętowej klawiaturze wliczając w to znaki.

Jeśli chodzi o zegar, to równiez Ryrzy napisał co należy zrobić. Jeśli jednak postanowisz wgrać CSC to ingerujesz w system i go aktualizujesz, więc wykonujesz w tym momencie czyszczenie systemu, więc przy wgraniu CSC hard reset poniekąd masz załatwiony.
(08-17-2010, 12:05 PM)anonim napisał(a): [ -> ]Jeśli jednak postanowisz wgrać CSC to ingerujesz w system i go aktualizujesz, więc wykonujesz w tym momencie czyszczenie systemu, więc przy wgraniu CSC hard reset poniekąd masz załatwiony.

Nie do końca. Zależy od zawartości pliku csc.
(08-17-2010, 05:49 PM)Toldo napisał(a): [ -> ]Nie do końca. Zależy od zawartości pliku csc.

Dlatego napisałem, że hard reset poniekąd będzie załatwiony. Nie mam pojęcia czy wgrywając oryginalne romy jest potrzeba robienia hard resetu, ale mam już taki nawyk po użytkowaniu i900, że po każdym aktualizacji oprogramowania na telefon robię hard reset tym bardziej, iż zajmuję to kilka minut.

Wracając do tematu, to chciałem dodać, że gdy kupiłem telefon z Anglii, to właśnie miał taki sam soft za wyjątkiem CSC, który był z irlandzkiego O2, a ustawienia regionalne były na Niemcy. Po zmianie na polski, na klawiaturze systemowej narysowane znaki nie odpowiadały tym, które klikałem. Kolejnym problemem na tym irlandzkim CSC było oczywiście tylko i wyłącznie ustawienia sieciowe na O2. Przypuszczam, że również u Ciebie (musi tak być) jest. Po zmianie CSC kliknięcia w klawisze klawiatury sprzętowej w pełni odpowiadają temu co jest na nich narysowane i są ustawienia sieciowe dla polskich sieci telefonii komórkowych, dzięki czemu można wysyłać mmsy, a nie tylko dzwonić i smsować.

Na zakończenie radzę Ci, żebyś najlepiej zaktualizował odrazu wszystko, a nie tylko CSC. Przykładowo oryginalny rom XXJC2, lub rom Budnia.
Witam koledzy.
Rzeczywiście problem z qwertą zalezy własnie od CSC. Natomiast jeśli chodzi o zegar to wine chyba ponosiła synchronnizacja z GPS bo po wyłączeniu tej opcji zegar przestal się resetować póki co.
Wgraj sobie jeden z moich ROM-ów są w pełni PL (nie spolszczane tylko zrobione na bazie oficjalnych PLK) i są na forum. Co do qwerty miałem ten sam problem - CSC pomógł od ręki. BTW dodam, że od czasu wgrania CSC B7610NXEOIK6 nie wrzucałem żadnego innego, a ROM-y zmianiałem nawet na WM 6.1 - wszystko śmiga i jest PL.
WItam.
Wgrałem CSC od Ciebie, ROM z modaco 6.5.3 z Sense 2.5 bo zawsze mi się podobał ten motyw. Niby wszystko jest ok, qwerty jak być powinno też jest, jednak mam jeszcze pare pytań.

1. Zmieniłem tylko plik CSC który sciągłem z podanego linka i ROM czyli plik nb0, z tego co czytałem to cały kommplet to 4pliki, eboot i jeszcze coś, czy brak własnie eboota i pozostawienie tego co był nie wpłynie negatywnie na pracę telefonu?
2. Gotowany ROM miał być szybki, jednak wcale nie powala mnie to co uzyskałem, wręcz mam wrażenie że jest gorzej, czy gotowane trzeba jakoś dopieszczać żeby działały tak "wspaniale" jak powinny ?
3. Podczas wgrywania ROM'u już na sam koniec w Octans pisało w polu PDA żeby czekać na pełne doładowanie czy ccoś w tym stylu, natomiast omnia zdażyła uruchomić się raz, później reset i po raz drugi się odpaliła i już działa cały czas, natomiast program ciągle kazał czekać. I tak z dobre 10min, wkońcu telefon odłączyłem. Czy spierniczyłem uploadowanie softu do telefonu ?

Pozdrawiam
Ad. 1 Nie dogranie któregoś z modułów nie powinno negatywnie wpłynąć na pracę PDA. Tzn. mogłoby gdyby moduły były pomiksowane np CSC=WM 6.1, eboot=WM 6.5 itd.
Ad. 2 Dlatego masz wolny ROM bo HTC Sense jest produktem HTC, a nie Samsunga. Nawet na maszynach HTC wpiernicza straszne ilości RAM. Niestety przy Omnii Pro powinieneś odpuścić z Sense 2.5. Podejrzewam, że wgrałeś któryś ROM @Daskalosa z Modaco w wątku o tym ROM-ie najczęściej autor pisze w jaki sposób zoptymalizować jego pracę, ale cudów sie nie spodziewaj. Wgraj ROM bez Sense i zobaczysz mega różnicę.
Ad 3. Dobrze, że nie uwaliłem PDA odpiąłeś go kiedy czyściała się jeszcze pamięć cache z plików tymczasowych. PAMIĘTAJ przy wgrywaniu nie bądź raptus, pobaw się cyckiem. Skoro Octans pisze, że coś jeszcze mieli tzn., że tak własnie jest. Zakończenie prawidłowo wgranego ROM-u powinno objawić się komunikatem na pasku postępu: "Job Done !" i może trwać nawet i 15 minut. Co do telefonu to skoro wstał i zyje to nic straconego możesz spróbować wgrać jeszcze raz ten sam ROM tylko POCZEKAĆ do końca procesu flashowania. A to, że telefon przy flashu sie dwa czy trzy razy restartuje to norma.
To "czyszczenie" (nie jestem pewien czy to naprawdę o to chodzi) można pominąć zaznaczając w Octansie opcję Skip over waiting for booting completely.
Stron: 1 2 3