12-27-2011, 04:32 PM
![]() |
|
![]() |
problem z nawigacją |
problem z nawigacją
|
witam mam telefon omnia i900 i mam nawigację igo. i jak szukam trasy i zaznaczam ją jako cel podróży to mówi mi że ja się znajduje w śrudmieściu a znajduję się zupełnie gdzie indziej. co mam zrobić żeby prawidłowo pokazywał mi miejsce położenia?
0. Dać Omni "złapać fixa" na otwartej przestrzeni.
1. Włączyć GPS. 2. Sprawdzić port, na którym pracuje GPS, a na który ustawione jest IGO - w razie niezgodności - edytować plik konfiguracyjny IGO, albo zmienić port programowy w Windows (sprzętowego portu nie ruszać) ![]() Nie gap się! Buduj z nami MoDaCo.pl
0. ile mam to robić
1. jak włączyć 2. jak mgo sprawdzić? 3. robie auto wykrywanie może być?
0. na WM 6.1 fabrycznym - nawet do 20 minut "na zimno"
1. Ustawienia... itd 2. W pliku konfiguracyjnym IGO (nazywa się sys.txt), w jego katalogu głównym, (plik tekstowy, więc nawet Notepadem), trzeba znaleźć wpisy poniżej [GPS] i zobaczyć co jest pod COM (3, 4 7?) 3. może być, o ile wykrywa. Przykład: [gps] port=2 baud=57600 Dla Omni: [gps] port=3 (może też być 2 lub 7) baud=4800 (można sróbować podnieść do 9600) Nie gap się! Buduj z nami MoDaCo.pl
jak ma zimno? to znaczy że co? a na jakim sofcie działa najlepiej? i czy opłaca sie igo czy auto mapa?
Na zimno, to oznacza, ze nie łapała jeszcze swojej pozycji w miejscu, gdzie jesteś (lub dawno tego nie robiła).
Jeśli dojechałeś na miejsce z włączoną nawigacją i z tego samego miejsca ruszysz za 2 godziny, to fixa złapie dużo szybciej. Są romy optymalizowane pod nawigację (fix po kilku- kilkunastu sekundach), również tu na forum, ale sam musisz sobie wybrać i przetestować, co najbardziej pasuje Twojej Omni. Na Polskę chyba najlepsza jest jednak Automapa, ale z drugiej strony - zależy do czego kto używa nawigacji (na ile szczegółowa jest potrzebna). O opłacalności się nie wypowiem, bo każdy umie przeliczyć za i przeciw. Nie gap się! Buduj z nami MoDaCo.pl
aha dziękuje. a te romy to jest jakiś nowy system?
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości