02-27-2010, 11:20 PM
W dniach 16.05.2019 do 13.06.2019 mail z forum nie działał poprawnie i mógł zgubić kilka maili, jeśli ktoś się próbował kontaktować proszę zrobić to ponownie. Za utrudnienia przepraszam!
![]() |
|
![]() |
udostępnianie zasobów pc win7 a omnia wm6 5 28230 |
Udostępnianie zasobów PC (win7) a Omnia (WM6.5 28230)
|
Witajcie.
Na wstępie gratuluję Ryrzemu kolejnego udanego ROMa (28230), i jako że zapragnąłem popracować na tymże nieco dłużej, zabrałem się do konfiguracji wszystkiego, co działać w PDA powinno. Grzebiąc w necie za opisem konfiguracji LAN, dotarłem do programiku networkplugin, wyciągniętego bodaj z HTC. Moje pytanie brzmi: Jak to draństwo (tj. Win7) skonfigurować tak, by działało ? Doczytałem gdzieś, że w Vista/7 trzeba pogrzebać w konsoli i zmienić ustawienia NTLM (domyślne jest v2). Jakbym jednak nie kombinował, jest albo tak samo (networkplugin widzi otoczenie sieciowe i nazwę właściwego PC, ale nic poza tym), albo gorzej, tj. nie widzi komputera w ogóle. Wywiesiłem więc białą flagę - za dużo tu miejsc gdzie błądzę po omacku. Czy Ktoś próbował mierzyć się z problemem z odmiennym od mojego skutkiem?
Znaczy co.. chcesz zrobić sieć komp via omnia?
Pomogłem? Kliknij
![]() ![]()
a co chcesz robić w takiej sieci? wysyłać pliki?
Nie wiem czy na W7 jest mapowanie dysków sieciowych ale sprawdź to ![]() ![]() A ja na koniec polecę Ci program WIFI Remote Access (najnowsza wersja to 1.6 beta PL) - jeśli chodzi o przesyłanie plików po wi fi ![]() (02-27-2010, 11:49 PM)JaCoL napisał(a): a co chcesz robić w takiej sieci? wysyłać pliki? Dzięki za szybką odpowiedź ![]() Żeby nie było już niejasności, mi zależy na tym, by pliki na kompie stacjonarnym widać było PDA po wifi. Tylko i wyłącznie w tę stronę ![]() Resco miałem zainstalowany przez chwilę ale dałem HR i już go nie mam ![]() Boję się jednak, że to nie kwestia aplikacji w omnii, tzw. usprawnień i podniesienia bezpieczeństwa w Win7 i Vista.. Tylko że przy okazji kompatybilność szlag bierze. Już są problemy przy konfiguracji np. samby i trzeba się nagrzebać żeby coś wskórać. Niestety pora już nie ta i wszystko mi biega przed oczyma więc spróbuję pokombinować jeszcze później. Tak czy inaczej, kierunek myślę obrałem właściwy (komp się wykrywa w aplikacji) tylko gdzieś coś poknociłem po drodze ![]()
jesli chcesz aby bylo je widac to sprobuj resco explorerem! on ma opcje MOJA SIEC ktora u mnie dzialala najlepiej! pozdro
(02-28-2010, 09:11 AM)JaCoL napisał(a): jesli chcesz aby bylo je widac to sprobuj resco explorerem! on ma opcje MOJA SIEC ktora u mnie dzialala najlepiej! pozdro Resco zachowuje się identycznie jak networkplugin - widać kompa, przy wejściu do zasobów chce logowania (zresztą prawdopodobnie ta właśnie aplikacja wgotowana jest w RESCO, coś dziwne widać podobieństwo ![]() Zaraz odpalę lapa z XP, zobaczymy czy tam też tego wymaga, jeśli tak to ja coś naknociłem..
A udostępnianie między win7 i win XP działa bez problemu?
Bo może masz włączoną opcje w win 7 "Udostępnianie chronione hasłem", żeby to sprawdzić: Centrum sieci i udostępniania -> Wybierz grupę domową i opcje udostępniania -> Zmień zaawansowane ustawienia udostępniania -> scrolem w dół aż do opcji -> Udostępnianie chronione hasłem -> zmień na "Wyłącz udostępnianie chronione hasłem" To może pomóc w kwestii udostępniania, niestety nie mam jak sprawdzić bo moja Omnia w serwisie.
Telefon: SGH-i900 Omnia
Rom: Test i900SAID2/21054M by Ryrzy RadioRom: i900PUJA1 Udało mi się tobie pomóc?
Kliknij ![]() ![]()
Kombinowałem na wszystkie strony, zarówno jeśli chodzi o telefon (Total Commander / Resco Explorer / networkplugin) jak i w systemie (udostępnianie z hasłem (uzytkownik z haslem), udostepnianie bez hasła, NTLP i wszystko co wpadło do głowy)
Zapomniałem że na lapie też mam Win7 i nie mam jak sprawdzic czy mogę wejść do zasobów... ![]() |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości