W dniach 16.05.2019 do 13.06.2019 mail z forum nie działał poprawnie i mógł zgubić kilka maili, jeśli ktoś się próbował kontaktować proszę zrobić to ponownie. Za utrudnienia przepraszam!
![]() |
|
![]() |
wgrywanie romu i radia do i900 przez granprixa |
[Tutorial] Wgrywanie romu i radia do I900 przez GranPrixa
|
Przeglądając internet pewnie nie raz natknęliście się na pięknie scustomizowane screeny z Omnii z gotowanym softem. Chcecie aby wasza Omnia też tak wyglądała? Nic prostszego. Do rzeczy.
Wgrywanie Radioromu na Viście i Win7!! Patrz na koniec!! Uwaga: jeśli mamy gotowany ROM w formie pliku exe i pracujemy na systemie Win XP, pomijamy poniższy opis i postępujemy wg. tej metody. Potrzebne pliki: - I900Executor 3.0 - program do rozłożenia romu na kawałki - SAMSUNG Composite USB Driver - sterowniki USB dla urządzeń Samsunga - ROM w postaci *.exe - tutaj pełna dowolność, aczkolwiek polecam romy autorstwa Ryrzego ![]() oraz w zależności od posiadanego systemu: - UMDL GrandPrix (Flasher dla Win XP) - USDL GrandPrix (Flasher dla Win Vista i Win 7) Po kolei: 1. Uruchamiamy Active Sync (Win XP) bądź Centrum Obsługi Urządzeń z Windows Mobile (Win Vista/7), wchodzimy w ustawienia i ODZNACZAMY opcję Zezwalaj na połączenia USB ![]() UWAGA, JEST TO BARDZO WAŻNE I NIE NALEŻY TEGO POMIJAĆ, Z POMINIĘCIA WYNIKA WIĘKSZOŚĆ BŁĘDÓW PRZY FLASHOWANIU !! 2. Odpalamy I900 EXEcutor, klikamy przycisk z trzema kropeczkami (1.), w kolejnym oknie wybieramy plik *.exe z romem, klikamy Otwórz, program chwilę pomyśli i wyświetli informacje o zawartości pliku (wersja radia, romu, itd.). Ostatecznie klikamy Go i po chwili w folderze gdzie znajduje się plik exe z romem, pojawi się folder o tej samej nazwie z poszczególnymi elementami romu (pda.bin, csc.bin, eboot.nb0, phone.bin). Możemy zamknąć EXEcutor'a. ![]() 3. Teraz instalujemy w domyślnej lokalizacji sterowniki modemu samsung. Po instalacji sugeruję ponownie uruchomić komputer aby uniknąć problemów. ![]() 4. Kiedy sterowniki są zainstalowane, odpalamy program GrandPrix (w wersji odpowiedniej dla naszego systemu). W oknie programu, w pierwszym polu (step 1.) wybieramy profil GrandPrix LV Image (1.), następnie w kolejnym polu klikamy po kolei LOADER (2.) i wskazujemy plik eboot.nb0, następnie PDA (3.) i wskazujemy plik pda.bin z właściwym obrazem softu, potem CUSTOMER (4.) i plik customer.csc z customizacją. Można jeszcze wskazać plik z radiem w PHONE (5.) - czyli phone.bin. ![]() 5. Podłączamy WYŁĄCZONĄ Omnię do komputera, w GrandPrix-ie klikamy przycisk DETECT i WŁĄCZAMY telefon (jeśli flashowanie nie rozpocznie się klikamy Start Downloading). ![]() W oknie programu, po prawej stronie pojawi się log. Kod: Service stopped successfully Od tego momentu nie należy dotykać telefonu ani kabla, a także możliwie nie korzystać z komputera do czasu aż w oknie programu pojawi się napis na niebieskim tle - [b]Job done! Waiting for starting (wersja dla Vista/7) lub Download Complete. Launching. (wersja dla XP)[/b]. Dopiero wtedy możemy odpiąć telefon od komputera. *6. Ryrzy twierdzi, że możliwe jest wgranie samego pliku pda.bin bez wgrywania eboot'a czy csc... ![]() Uwaga 1. Jeśli coś pójdzie nie tak, nie panikuj, sprawdź czy telefon się włącza. Jeśli tak, spróbuj wgrać oficjalny upgrade z pliku exe. Uwaga 2. Jeśli po włączeniu telefonu, zamiast loga Samsung Omnia wyświetla się obrazek w stylu: telefon ->!<- komputer, oznacza to że radio nie wgrało się poprawnie (może działać gsm ale nie musi). W takim wypadku należy wgrać ponownie samo radio lub cały oficjalny upgrade w formie exe. Uwaga 3. Oficjalne upgrade'y nie sprawdzają portów, w związku z czym nie da się w konwencjonalny sposób uwalić telefonu :oT Uwaga 4*. Radio romy można wgrywać niezależnie od ich daty, jedynie nie należy wgrywać dwa razy tego samego pliku z radio romem gdyż grozi to uwaleniem boota radia. Uwaga 5. RadioROMu NIE WGRYWA się na systemach 64-bitowych. Uwaga 6. Jeśli w oknie programu zaznaczycie "Format Device's Internal Large Disk" to program sformatuje pamięć wewnętrzną Omnii (8 lub 16GB). Zrobiłem małe doświadczenie w myśl powiedzenia Kto nie ryzykuje i tak dalej i spróbowałem wgrać kilka razy samo radio na Windows 7. Udało się i dzięki temu wiem jak to zrobić bez uwalenia boota. Otóż: 0. Wykonujemy krok pierwszy z powyższej instrukcji wgrywania romu (Active Sync) - bardzo ważne!! - i ściągamy wybrany radiorom, który znajdziemy tu: http://www.modaco.pl/showthread.php?tid=549 1. Otwieramy GrandPrixa jako administrator, jednak co ważne, bez jakiejkolwiek zgodności z Win XP itp. 2. Podajemy lokalizację samego pliku phone.bin i sprawdzamy czy jest zaznaczone Phone Bootloader Update. Jeśli nie, należy zaznaczyć. 3. Podłączamy WYŁĄCZONĄ Omnię do komputera, klikamy DETECT i WŁĄCZAMY Omnię. Wgrywanie się rozpocznie i pojawi się log: Kod: Service stopped successfully 4. Flashowanie trwa, w zależności od specyfikacji komputera, od 3 do 5 minut (czasem dłużej, u mnie ok. 3 min.). Kiedy na górze na niebieskim pasku zobaczymy napis Job done. Perform H/W reset! znaczy to że radio wgrało się poprawnie. !!! NIE PRÓBUJCIE WGRYWAĆ RADIA NA SYSTEMACH 64-BITOWYCH, WGRYWANIE SIĘ NIE POWIEDZIE A OMNIA NIE WSTANIE (NALEŻY WGRAĆ PONOWNIE RADIO) !!! !!! NIE PONOSZĘ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA JAKIEKOLWIEK USZKODZENIA WYNIKAJĄCE Z NIEZROZUMIENIA LUB ZBYT POBIEŻNEGO PRZESTUDIOWANIA POWYŻSZEJ INSTRUKCJI. JEŚLI COŚ PÓJDZIE NIE TAK TO JEST TO TYLKO I WYŁĄCZNIE WINA TWOJEJ NIEUWAGI !!! Źródło: mobione.pl i moja wiedza ![]() Oneplus 7T 8/128GB | Oxygen OS Android 11 | Stock Kernel | Supcase UB Style Samsung Galaxy Watch 3 | Ringke Air Sport IPAD 10.2 (2019) | iOS 14.x | ESR Flip Cover
Zaktualizowałem o bezpieczny opis wgrywania radioromu na Viście i Windows 7.
Oneplus 7T 8/128GB | Oxygen OS Android 11 | Stock Kernel | Supcase UB Style Samsung Galaxy Watch 3 | Ringke Air Sport IPAD 10.2 (2019) | iOS 14.x | ESR Flip Cover
Linki do niezbędnych programów uaktualnione.
Oneplus 7T 8/128GB | Oxygen OS Android 11 | Stock Kernel | Supcase UB Style Samsung Galaxy Watch 3 | Ringke Air Sport IPAD 10.2 (2019) | iOS 14.x | ESR Flip Cover
Po długim czasie postanowiłem wgrać sobie nowego roma, a czas na prawdę długi bo pamiętam czasy kiedy wgrać tylko po xp się dało "bezpiecznie" a romy Ryrzego były jedyne...
Jako, że nie lubie spamować forum o porady które pewnie wałkowane są tutaj setki razy dziennie, zrobiłem wszystko zgodnie z poradnikami. Zrobiłem to złe określenie bo utknąłem na punkcie potrzebnych programów do zainstalowania w systemie vista. Wszystko ładnie ściągam a tu po raz pierwszy w karierze Microsoft essentials na moim komputerze zadziałało. Oto co znalazłem w paczce EXEcutor_2.7.zip zaproponowanej przez Toldo w tym temacie: http://www.modaco.pl/showthread.php?tid=67 ![]() Pytanie brzmi: to normalne? jeśli to przypadkowe zainfekowanie paczki chętnie poznałbym jakieś alternatywne źródło.
Daję głowę że masz włączone skanowanie heurystyczne, wtedy każdy kod jakiegokolwiek programu, w tym wypadku Executora, który jest chociaż w niewielkim stopniu podobny do wirusa, jest jako wirus wykrywany. Gwarantuję Ci że paczka jest bezpieczna a Twój antywir jest nadgorliwy. Poza tym po co tworzysz nowy wątek? Możesz pisać w wątku z Executorem.
Aktualizacja:
- linków - pierwotnej zawartości linków (wersje programów) - obrazków - treści posta.
<p><br></p>
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości