[-]
Reklama

Ocena wątku:
  • 38 głosów - średnia: 2.97
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[-]
Tags
wvga titanium weather fullscreen plk

[Tutorial] [WVGA] Titanium Weather Fullscreen PLK
Pogoda w języku pl i pełnoekranowym tłem pogodowym w Titanium Standard.
Poniższe screeny pochodzą z danych pogodowych z wczoraj i dzisiaj, żebyście zobaczyli jak działa wyświetlanie pełnoekranowe.

[Obrazek: ScreenShot2.Png][Obrazek: ScreenShot3.Png][Obrazek: ScreenShot6.Png][Obrazek: ScreenShot8.Png][Obrazek: ScreenShot9.Png][Obrazek: ScreenShot13.Png][Obrazek: ScreenShot4.Png][Obrazek: ScreenShot5.Png]

Przede wszystkim wielkie podziękowania dla autora tego moda @sv0911 z Modaco.com, który wyraził zgodę na powstanie tego tutka i uzycie plików.
Kod:
http://www.modaco.com/user/696397//

Nw. modyfikacje dotyczą rozdzielczości WVGA > 480x800.

Po pierwsze całość operacji wykonujemy przy wyłączonej wtyczce Titanium.
W tym celu przed przystapieniem do modyfikacji blokujemy ją Menu Start>Ustawienia>Dzisiaj>Elementy (zakładka) Domyslne dla Widnows - odznaczamy i zatwierdzamy.

Pliki i instalacja

Będziemy potrzebowali nastepujące pliki:
1. Wtyczkę z pogoda do naszego Titanium:
TitaniumWeather_new_SVi8000_Fullscreen
To instalujemy na urządzeniu nie w żadnych Moich pamięciach czy Kartach pamięci !!!

2. Paczkę z tłami na homescreen odpowiednimi do każdego rodzaju pogody.
Fullscreen
Dla potrzeb tego tutka i plików w nim zawartych pobrany folder "Fullsceen" po rozpakowaniu kopiujemy na wierzch do Mojej pamięci. (dalej jest napisane dlaczego i jak można to zmienić na np. Kartę pamięci)

Plik z pkt 1 i 2 tzn. *.cab i folder z tłami pobieramy z pierwszego postu, wątku głównego tego moda tzn.:
Kod:
http://www.modaco.com/content/i8000-verizon-sch-i920-omnia-ii-http-i8000-modaco-com/313450/titanium-weather-full-screen-wvga-updated-new-images-02-08-2010/
a żeby nie było niedomówień (jest kilka wersji) pobieramy to: SV0911 TITANIUM FULL SCREEN WEATHER CAB & FULLSCREENFOLDER

3. Jeżeli chcecie mieć małe ikonki pogody takie jak na moich screenach (pochodzące z HTC Sense)
będziecie jeszcze potrzebowali paczkę z tymi ikonami. Mi oryginalne jakoś nie podeszły (kwestia gustu).
Spil
Do pobrania z załącznika poniżej.

.zip   Spil.zip (Rozmiar: 745.79 KB / Pobrań: 105)
Ten folder po pobraniu i rozpakowaniu kopiujemy do Program Files>Titanium Weather podmieniając na nowy ten który jest i całą jego zawartość.

4. Najnowsze certyfikaty tzn. sdkcertsnew2015.zip, które są do pobrania z załącznika w wątku głównym na Modaco.

5.Zmodyfikowane pliki:
a. Titanium_480x800.cpr Ten plik umieszczamy w Windows podmieniając poprzedni.
b. TitaniumWeather.mscr Ten plik umieszczamy w Program Files>Titanium Weather podmieniając poprzedni.
c. config.ini Ten plik również umieszczamy w Program Files>Titanium Weather podmieniając poprzedni.
Ww. pliki są w paczce w załączniku do tego tutka.

.zip   Pliki.zip (Rozmiar: 782.29 KB / Pobrań: 119)

Ww. pliki są potrzebne np. w Samsungu Omnii Pro GT-B7610 na tych oryginalnych nic się nie wyswietla, ale w wątku głównym na Modaco userzy piszą, że na i8000 działa ten z oryginału musicie sprawdzić.
Na wszelki wypadek załączam te zmodyfikowane.
Parę słów o tych plikach:
TitaniumWeather.mscr bo on właśnie odgrywa główną rolę w tłumaczeniu online na Polski pobieranych danych pogodowych. Cała operacja jest uzależniona od umieszczenia w ww. pliku odpowiedniego skryptu do wykonania:
Cytat:########################
###WovW###########

Sub Tr
#CHANGE the following line to change language, example "fr", "de", "ru", "gr", "es", "it", "pl"
tlanguage = "pl"

ttt=argv[1]
#ttt=ToLower(ttt)
if (tlanguage ne "en")
link=ReadFile("http://www.google.com/translate_t?langpair=en|"&tlanguage&"&text="&ttt)
pos = Find(link,"<textarea name=utrans wrap=SOFT dir=""ltr"" id=suggestion style=""width:80%;margin:5px 0;overflow:auto"">")
If (pos)
pos = pos + 101
len = Find(link, "</textarea>",pos)-pos
ttt = SubStr(link,pos,len)
ttt = Replace(ttt,">","")
ttt = Replace(ttt,"<","")
ttt = Replace(ttt,"&amp;#39;","'")
ttt = Replace(ttt,"&"," ")
ttt = Replace(ttt,"""","'")
EndIf
EndIf
return(ttt)
EndSub
Jeżeli ktoś chce się pobawić to może sam sobie dopisać ten skrypt w swoim pliku TitaniumWeather.mscr na samym końcu po ostatnim "EndSub" dopisując to co podałem powyżej. Oczywiście zapisujemy zmiany i można zrobić SR. Po resecie następne aktualizacje pogody bedą pobierane za pośrednictwem google translatora i do nas trafią gotowe polskie słowa.
Są dwa małe szkopuły:
1. Nie mam pojęcia dlaczego ww. skrypt tłumaczy opisy pogody z polskimi znakami diaktrycznymi, natomiast nie tłumaczy ich w dniach tygodnia (widac na sreenach). Jeżeli ktoś znajdzie metodę na to niech się podzieli.
2. Jak wszyscy wiemy tłumacz google nie jest idealny i ma "parę" błędów, więc nie zdziwcie się jak zobaczycie w opisie pogody np. "Jutro prysznic".

Kolejną rzeczą, którą zmodyfikowałem to kwestia połączeń z netem w celu pobrania danych pogodowych. Oryginalnie ten plik ma ustawioną opcję połączenia o nazwie "The Internet" co niestety na polskich ROM-ach w większości nie działa. W celu poprawienia zmieniamy nw. wpis w tym pliku w moim przypadku nazwa połaczenia jest "My Internet" (jestem w Plusie), ale może ona się nieco różnić dla innych operatorów:
Cytat:If (startconn)
connect("My Internet")
Sleep 500
EndIf
W celu właściwego działania sprawdzamy w swoim telefonie jak nazywa się połączenie danych od naszego operatora, z których korzysta PDA: Menu Start>Ustawienia>Połączenia>Połączenia>Zaawansowane (zakładka)>Wybierz sieci> i tu sprawdzamy jaka jest nazwa naszego połączenia i ta nazwę wpisujemy w ww. miejsce "My Internet". Zatwierdzamy zmiany pliku i zamykamy.

Ostanim modem tego pliku, który musiałem przeprowadzić to zmiana ścieżki, z tórej będzie korzystała nasza pogodynka w celu wyświetlania tła z pogodą (bo to chyba najważniejsze). W tym celu nalezy przeprowadzić edycję ww. plik w linii, która wyglada tak:
Cytat:Copy("...........\Fullscreen\"& Fullnumber,"\Windows\titaniumweather.png",TRUE)
W miejsce kropek wpisujemy DOKŁADNĄ nazwę pamięci, w której leży wczesniej skopiowany folder "Fullscreen" z całoekranowymi tłami pogody. W związku z tym, że mam polski ROM w moim przypadku w miejscu kropek wpisałem "Moja pamięć" (program nie ma problemu ze ścieżkami zawierającymi polskie znaki). Jeżeli ktoś ma "My storage" czy też "Moja pamiec" (bez pl znaków) to właśnie tę nazwę należy wpisać. W tym momencie zaznaczyc trzeba, że jeżeli ktoś przewrotnie woli umieścić ten folder z tłami np. na karcie pamięci w takim przypadku w miejsce kropek musimy wpisać oczywiście "Karta pamięci" czy też "Storage card" (też będzie działało).

Zbliżamy sie do końca edycji plików.
Ostatnią rzeczą, którą należy zrobić to tę samą nazwę miejsca docelowego gdzie leży nasza paczka z tłami, wpisać w pierwszej linii w pliku config.ini:
Cytat:fullscreenPath=................\Fullscreen\
Podobnie jak wcześniej w miejsce kropek wpisujemy lokalizację gdzie tą paczkę "położyliśmy".

Po wszystkich zabiegach dla prawidłowego działania robimy SR. Kiedy urządzenie wstanie włączamy Titanium (Menu Start>Ustawienia>Dzisiaj>Elementy - zaznaczamy "Domyślny dla Widnows" i zatwierdzamy. Po włączeniu z poziomu homescreen aktualizujemy pogodę i po chwili naszym oczom ukaże się tło adekwatne do aktualnych warunków z polskim opisem.

Muszę napisać, że oczywiście nie ja jestem autorem tego w całości, moje są tylko pl modyfikacje, oryginał jest tutaj:
Kod:
=http://www.modaco.com/content/i8000-verizon-sch-i920-omnia-ii-http-i8000-modaco-com/313450/titanium-weather-full-screen-wvga-updated-new-images-02-08-2010/]http://www.modaco.com/content/i8000-verizon-sch-i920-omnia-ii-http-i8000-modaco-com/313450/titanium-weather-full-screen-wvga-updated-new-images-02-08-2010/

Na koniec:
1. Jeżeli ktoś sobie życzy mieć taką tapetę jak na screenie, w paczce jest równiez plik *.tsk, który kopiujemy do Windows i ustawiamy z poziomu: Menu Start>Ustawienia>Dzisiaj>Wygląd - tutaj zaznaczamy Bliss WVGA.

2. Żeby pozbyć się poniższego komunikatu MortScripta przy restartach PDA, można z folderu Autostart w Windows usunać skrót: MortScript.lnk.
[Obrazek: ScreenShot1.Png]
3. Ostatnia rzecz - ustawienia TitaniumWeather. Ja mam jak na screenie - wtedy połączenia danych GPRS wywołuje sama wtyczka z automatu gdy tapniemy ją w celu aktualizacji. Jeżeli nie chcemy takiego działania tzn. chcemy sami decydować kiedy uruchomić połączenie z netem i dopiero aktualizować - odznaczamy boxa w polu które na screenie zaznaczyłem na czerwono (takie ustawienie jest najlepsze przy WiFi gdyż, sprawdziłem i program pomimo aktywnego połączenia z Wi-Fi i tak się łączy przez GPRS - po odptaszkowaniu problemu nie ma - jest net - jest aktualizacja).
[Obrazek: ScreenShot11.Png]
Enjoy
Odpowiedz
przykładowy plik translations.ini. Proszę o poprawki.

Załączone pliki
.zip   Translations.zip (Rozmiar: 903 bajtów / Pobrań: 63)
Odpowiedz
Mam takie pytanie, gdzie umieścić plik translations.ini, aby to działało ??

EDIT: Przepraszam za odkopanie
Odpowiedz
wyświetla mi błąd " http://handle.accu-weather.com/widget/ha...A&metric=1' culdn't be opened"

Co Zrobić?
Odpowiedz
Przyjąć do wiadomości i się z tym pogodzić.
Najwidoczniej AccuWeather zmienił coś na swoich stronach i dotychczasowe linki padły.
<p><br></p>
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości