[-]
Reklama

Ocena wątku:
  • 26 głosów - średnia: 2.38
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[-]
Tags
migracja pim z wm i symbiana do androida bez pośrednictwa google

[Tutorial] Migracja PIM z WM i Symbiana do Androida (bez pośrednictwa Google)
Dostając w swoje łapki urządzenie z Androidem, pierwszym priorytetem jest przeniesienie wszystkich danych PIM (kontakty, terminy, SMSy etc.) na nowe urządzenie. Nieprawdaż? No właśnie.
Problem w tym, że Gógiel jako taki nie przewidział innej możliwości przeprowadzenia tej operacji jak tylko poprzez synchronizację z własnym kontem na Gmail. Mnie - a może nie tylko mnie - taki układ nie pasi. Ja nie chcę przechowywać swoich danych "na świecie" - wolę je mieć tylko lokalnie. Ale moje zdanie jest tu w sumie bez znaczenia. Generalnie chciałem przeprowadzić pełną migrację bez pośrednictwa serwerów Google'a i to jest ważne. No !

Niektórzy mówią, że ja sobie na siłę życie utrudniam i zawsze szukam czegoś co już jest dawno znalezione... No cóż... Taka już moja natura Tongue Ale do rzeczy.
Szukając sposobu na pełną migrację z Windows Mobile na mojego nowego Androida, znalazłem w sumie tylko dwie niewymagające łączenia się z serwerami Google'a czy Internetem jako takim metody...

Pierwszy sposób to przeniesienie danych za pomocą programu Samsung KIES

Kod:
http://org.downloadcenter.samsung.com/downloadfile/ContentsFile.aspx?CDSite=APPS_POL&CDCttType=SW&ModelType=N&ModelName=APPS_UPDATE&idyn=N&VPath=SW/201105/20110512115717796/Kies_2.0.3.11082_152_4.exe

W brew pozorom obsługuje on urządzenia z WM. Troszkę bidna ta obsługa, ale jednak coś tam się da tym zrobić.
Mimo, że da się tym sposobem przenieść dane PIM z WM na Androida to jednak ta metoda nie przypadła mi zbytnio do gustu. Po pierwsze dlatego, że sam KIES jest dosyć ciężki w obejściu, a po drugie dlatego, że nie wszystkie dane PIM są przenoszone - KIES nie przenosi np. SMSów z WM. Za pomocą KIESa udało mi się przenieść z WM tylko kontakty i niektóre terminy. Hmmmm... Jak dla mnie trochę to mało.
Próbowałem dodatkowo jeszcze kilku rozwiązań freeware'owch, ale żadne z nich nie przyniosło pożądanego rezultatu.

W związku z tym trzeba było rozważyć rozwiązania nie-freeware'owe.
Tym sposobem przechodzimy do drugiej metody migracji...

Drugi sposób...
Efektem poszukiwań był program SPB Migration Tool.

Wątek programu:
http://www.modaco.pl/Thread-Android-App-...n-Tool-1-0

Właśnie na tym programie się skupię, gdyż pozwolił mi on na pełną migrację PIM. Co ważne, za jego pomocą przeniosłem dane nie tylko z Windows Mobile (Omnia 2) a również z Symbiana (Nokia E72) - co mnie niezmiernie ucieszyło bo nie wiedziałem jak tą cholerę ugryźć...
Ale do sedna...

SPB Migration Tool...

...to program, który umożliwia w łatwy sposób przeniesienie danych PIM z urządzeń działających pod kontrolą Windows Mobile i Symbian(!) na urządzenia z Androidem.
Oferuje on dwie metody przenoszenia danych:
- Metoda "plikowa" (za pomocą kopi danych na nośniku pamięci w urządzeniu)
- Metoda sieciowa (kopia danych jest wysyłana na serwery zewnętrzne)

Ja skupię się na metodzie "plikowej" - wszak miało być bez netu. C'nie?
Opis będzie dotyczył przenoszenia danych z urządzenia z WM. Dla Symbiana procedury są podobne - okienka może wyglądają ciutkę inaczej, ale w sumie robienie kopii danych na Symbianie to (nie licząc zainstalowania klienta) 2-3 kliki. Procedura przywracania danych w Androidzie jest taka sama dla kopii z obu systemów.

1. Instalacja programu (urządzenie z ANDROIDEM)
Program (plik *.apk) pobieramy z wątku, który jest podany wcześniej i instalujemy go na URZĄDZENIU Z ANDROIDEM - procesu instalacji opisywał nie będę.
Zainstalowany program wpadnie do aplikacji i będzie reprezentowany taką ładną ikonką jak na poniższym screenie:

[Obrazek: a1ohdt.jpg]

2. Przygotowanie klientów programu dla systemów zewnętrznych (urządzenie z Androidem)
Dodatkowe informacje: Aby przeprowadzić cały proces, wskazane jest by posiadać kartę pamięci SD. Ważne jest to o tyle, że program nie utworzy kopii danych na pamięci urządzenia. W przypadku urządzeń Samsunga z WM (np. Omnia 1, Omnia 2) nie jest to aż tak istotne, gdyż posiadają one dodatkową pamięć wbudowaną - na niej program utworzy kopię danych, którą można potem przenieść na drugie urządzenie za pomocą kabla USB. Ważne jest to tylko dla urządzeń z WM NIE posiadających dodatkowej pamięci wbudowanej.
W tym przykładzie będę się posługiwał czystą/pustą kartą SD (może być i "zaplikowana" - to bez znaczenia).

Pierwszym krokiem jest przygotowanie klienta programu dla Windows Mobile na urządzeniu z Androidem. Poniższe screeny przedstawiają całą procedurę krok-po-kroku:

[Obrazek: 4v2rfm.jpg] [Obrazek: 2vhyjk5.jpg] [Obrazek: 11j0o45.jpg] [Obrazek: 2lsz4b5.jpg] [Obrazek: 33omo9t.jpg]

Opis procedury (zgodnie z kolejnością screenów):
  1. Uruchamiamy program i używamy pierwszej opcji (tworzymy kopię), czyli guziol "Instrukcje"
  2. Wybieramy rodzaj kopii: plikowy ("Karta pamięci") lub sieciowy ("Migracja przez Internet") - Ja wybieram kopię "plikową".
  3. Czytamy wszystkie informacje jakie są na ekranie a później używamy przycisku "Przygotuj Kartę Pamięci"
  4. Czekamy aż program utworzy kopię danych i potwierdzamy wyświetlony komunikat
  5. Czytamy informacje i wychodzimy z programu
To wszystko.
Efektem tego kroku będą dwa pliki, które utworzył program. Pliki znajdziesz na karcie pamięci - są to pliki:
WM_mgrt.exe - klient programu dla Windows Mobile
Symbian_mgrt.sis - klient programu dla systemu Symbian

Ważna uwaga: Jeśli urządzenie z Androidem, na którym tworzymy klienta (np. mój SGS 2) ma dodatkową pamięć wbudowaną, to właśnie na niej zostaną utworzone te pliki - tak więc jeśli chcesz je przenieść za pomocą karty SD musisz je na nią skopiować. W przypadku urządzeń nie posiadających takiej pamięci (np. Galaxy ACE) pliki zostaną utworzone już na karcie SD.
Dla uzupełnienia... Pliki klientów tworzymy tylko raz i używamy ile razy nam się podoba - byle tylko zmagazynować sobie je gdzieś.

Nas interesuje teraz klient dla WM czyli WM_mgrt.exe. Plik ten - w zależności od obranego wcześniej sposobu - przenosimy razem z kartą SD do urządzenia z WM lub kopiujemy go za pomocą kabla USB na urządzenie z WM. Ja przenoszę go razem z kartą SD do Omnii 2.

3. Przygotowanie kopii danych PIM (urządzenie z WINDOWS MOBILE)
Przygotowanie samej kopii jest równie proste jak krok pierwszy. Poniższe screeny przedstawiają całą procedurę krok-po-kroku:

[Obrazek: 29gmzbr.jpg] [Obrazek: 4ryhjm.jpg] [Obrazek: 34ycxfl.jpg] [Obrazek: 1177lgz.jpg] [Obrazek: 2efswbb.jpg] [Obrazek: 4kk6z5.jpg]

1. Upewniamy się, że na karcie pamięci mamy potrzebny plik klienta programu i uruchamiamy go - tego programu nie instaluje się - uruchamiamy go klikając na nim w jakimś eksploratorze plików.
  2. Wybieramy drugą opcję czyli "Przenoszenie danych za pomocą pliku"
  3. Wybieramy na której pamięci ma zostać utworzony plik kopii - ten wybór jest spowodowany faktem, że Omnia 2 posiada dodatkową pamięć wbudowaną - w urządzeniu nie posiadającym takiej pamięci ten wybór zostanie pominięty. Ja w tym punkcie wybieram "Karta SD"
  4. Czekamy aż program utworzy kopię danych
  5. Wychodzimy z programu
  6. Upewniamy się, że na karcie SD utworzony został nowy plik SPBMigration.dat
To wszystko.
Teraz - zależnie od przyjętej wcześniej drogi - przenosimy kartę z kopią danych do urządzenia z Androidem lub kopiujemy ją przez kabel USB.

Ważna uwaga: Jeśli urządzenie z Androidem, dla którego tworzymy kopię (np. mój SGS 2) ma dodatkową pamięć wbudowaną, to właśnie na nią musi trafić plik kopii (*.dat) - tak więc jeśli przenosisz plik go za pomocą karty SD musisz go skopiować na pamięć wewnętrzną urządzenia (dodatkową wbudowaną). W przypadku urządzeń nie posiadających takiej pamięci (np. Galaxy ACE) plik może/musi pozostać na karcie SD.

4. Przywracanie kopii danych PIM (urządzenie z ANDROIDEM)
Zakładam, że plik kopii już znajduje się na urządzeniu z Androidem.
Teraz wystarczy tylko uruchomić wcześniej zainstalowany program. Poniższe screeny przedstawiają całą procedurę krok-po-kroku:

[Obrazek: 11w7k8l.jpg] [Obrazek: r6zh55.jpg] [Obrazek: zssva1.jpg] [Obrazek: ek58iv.jpg] [Obrazek: jb4dqx.jpg]

1. Upewniamy się, ze plik kopii znajduje się tam gdzie powinien - zgodnie z uwagami zawartymi w poprzednich krokach
  2. Uruchamiamy program SPB Migration Tool - ten zainstalowany na samym początku. Jeśli plik kopii znajduje się tam gdzie powinien to program sam go wykryje na starcie i powiadomi nas o tym (tak jak na screenie). Oczywiście potwierdzamy przyciskiem "Tak"
  3. Czytamy zawarte informacje i AKTYWUJEMY pole "Przywróć kontakty" - jest to o tyle ważne, że domyślnie jest ono nieaktywne
  4. Czekamy aż program przywróci dane
  5. Wychodzimy z programu
To wszystko. Teraz tylko pozostaje sprawdzić stan posiadania naszych danych PIM.

Tym sposobem przeniosłem na fony z Androidem:
- Kontakty (wraz ze zdjęciami)
- Zadania
- Terminy i rocznice
- SMSy
Emajli niestety nie posiadałem więc ich nie przywróciłem i tu się nie będę wypowiadał.

Domyślam się, że ten tutek może przerażać ilością tekstu i obrazków. Jednak nie ma się czego bać. Cała procedura zajmuje 10-15 minut a przy użyciu kabla USB zamiast karty SD jeszcze mniej... Tym bardziej, że niektóre czynności wykonuje się tylko raz (np. przygotowanie klienta programu).

Przywracanie danych PIM zostało przeprowadzone na dwóch zestawach telefonów:
1. Z Omnia 2 (WM) do Galaxy S 2 (Android) - pełen sukces, przeniesiono komplet danych
2. Z Nokia E72 (Symbian) do Galaxy ACE (Android) - pełen sukces, przeniesiono komplet danych
<p><br></p>
Odpowiedz
No to po tej operacji (metoda plikowa SBP z Omni i8000 na SGS+), przy próbie wejścia do kontaktów mam komunikat "Proses android.process.acore został niespodziewanie zatrzymany".
I pupa... Angry

Edyta: Ale Kies kontakty widzi ConfusedHuh

W związku z tym wywaliłem za pomocą Kies wszystkie kontakty (zapisawszy je uprzednio do pliku) i Kontakty ruszyły.Rolleyes
Następnie połączyłem z Kiesem SGS'a ponownie i wczytałem kontakty z pliku i działa Smile

Może się komuś przyda Cool
Pozdrawiam

. : Uszczęśliwić kobietę nie jest trudno - o wiele trudniej jest samemu przy tym pozostać szczęśliwym : .
Odpowiedz
(02-19-2012, 06:56 PM)ochkarol napisał(a): No to po tej operacji (metoda plikowa SBP z Omni i8000 na SGS+), przy próbie wejścia do kontaktów mam komunikat "Proses android.process.acore został niespodziewanie zatrzymany".
I pupa...

Widzę, że sobie poradziłeś. W takim razie nie będę się już mądrzył Tongue

Jedno chcę tylko dodać. Takiego objawu jaki wystąpił u Ciebie doświadczyłem próbując posortować kontakty wg nazwisk (domyślnie jest wg imion). Próba skończyła się właśnie takim komunikatem i brakiem dostępu do listy kontaktów.

<p><br></p>
Odpowiedz
Próbuję przejść z Omni I900 (WM) na Xperię Mini Pro (Android). Już myślałem, że napiszę tutaj ogromne podziękowanie, jednakże w końcowym etapie ("4. Czekamy aż program utworzy kopię danych") na telefonie ciągle widnieje komunikat przywracanie. Trwa to już prawie godzinę i raczej do niczego nie zmierza. Wszystkie poprzednie kroki zaliczone. Wersja Androida 4.0 nierootowany, może w tym jest problem? Z góry dzięki za pomoc.
Odpowiedz
Działa. Nokia E72 na Sony Z1 Compact - ale tylko przeniosło kontakty, dlaczego nie przeniosło kalendarza???
Odpowiedz
Widzę, że oba powyższe problemy dotyczą urządzeń Sony... Hmmm...
Być może to tylko moja opinia, ale odnoszę wrażenie, że Sony nie jest do końca kompatybilne ze standardowym układem danych PIM... Spotkałem się z podobnymi problemami już na kilku Soniaczach - tak przy imporcie na nie jak i eksporcie z nich (np. eksport danych do WP) - na dobrą sprawę przenosiły się tylko kontakty i nic więcej. Dla porównania z LG można było jeszcze wyciągnąć kalendarz a Samsung to już w tej dziedzinie "całkowicie otwarte" urządzenie - udostępniał i przyjmował WSZYSTKO (kontakty, kalendarz, SMS/MMS, obrazy, pliki zassane...).
<p><br></p>
Odpowiedz
SPB Migration Tool naprawde fajnie działa przesiadka mojej żony z Nokii500 na LG G2mini udała się. Thx Wall-E.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości