[-]
Reklama

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 2.1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[-]
Tags
kompilowanie kernela androida

[Tutorial] Kompilowanie kernela Androida
Postaram się tu opisać jak skompilować ze źródeł kernel dla urządzenia z androidem. Tekst powstał na bazie własnych doświadczeń oraz tutoriali z forum XDA-Developers.com.

Instalujemy jakąś dystrybucję linuxa, tego opisywać nie będę, od tego jest wujek google Smile
  • Osobiście używam Ubuntu na wirtualnej maszynie. Ma to swoje plusy i minusy... na plus - można przenosić obraz całego systemu na dysku przenośnym i kompilować sobie w pracy, domu, gdziekolwiek mamy zainstalowaną maszyne wirtualną (ja do tego używam Oracle VM VirtualBox), minus - dłuższy czas kompilowania niż system postawiony w tradycyjny sposób.

Instalujemy potrzebne pakiety poprzez konsole,
  • dla Ubuntu:
    Kod:
    sudo apt-get install git-core gnupg sun-java6-jdk flex bison gperf libsdl-dev libesd0-dev libwxgtk2.6-dev build-essential zip curl libncurses5-dev zlib1g-dev

Przygotowujemy sobie katalog w którym będziemy wszystko trzymać (nadal wszystko w konsoli)
  • Tworzymy główny katalog android:
    Kod:
    mkdir android
  • wchodzimy do niego:
    Kod:
    cd android

Toolchan, kompilator
  • Tworzymy katalog dla toolchaina (w katalogu android):
    Kod:
    mkdir toolchain
  • Wchodzimy do niego:
    Kod:
    cd toolchain
  • Zasysamy toolchaina z githuba komendą:
    Kod:
    git clone git://github.com/DooMLoRD/android_prebuilt_toolchains.git toolchains

Źródła kernela
  • Wychodzimy katalog wstecz (czyli będziemy w katalogu android):
    Kod:
    cd ..
  • Tworzymy katalog na źródła:
    Kod:
    mkdir kernel
  • Ściągamy nasze źródła, każdy producent ma swoją stronę (jeśli w ogóle udostępnia źródła)
    • HTC:
      Kod:
      http://www.htcdev.com/
    • Samsung:
      Kod:
      http://opensource.samsung.com/
    • Sony, Sony Ericsson:
      Kod:
      http://developer.sonymobile.com/downloads/xperia-open-source-archives/
    • LG:
      Kod:
      http://www.lg.com/global/support/opensource/index
  • Jak już zassamy paczkę ze źródłami wypakowujemy ją do naszego katalogu "kernel", powinno to wyglądać tak (wszystkie źródła mają raczej taką samą strukturę katalogów):

Przygotowanie do kompilacji
  • Przygotowujemy sobie katalog dla plików wyjściowych, wychodzimy katalog wstecz (czyli będziemy w katalogu android):
    Kod:
    cd ..
  • Tworzymy katalog na pliki wyjściowe:
    Kod:
    mkdir output
  • Teraz wchodzimy do naszego katalogu ze źródłami, najlepiej z poziomu jakiegoś managera plików - ja używam GNOME Commander - i otwieramy do edycji plik Makefile (u mnie to F4) (dla szukających swojego katalogu... jest on tutaj: /home/Nazwauzytkownika/android)
    • Szukamy linijki (lub podobnej, ważny jest początek czyli #CROSS_COMPILE):
      Kod:
      #CROSS_COMPILE ?= /opt/toolchains/arm-eabi-4.4.3/bin/arm-eabi-
    • zmieniamy na ścieżkę to naszego tollchaina, czyli coś w stylu:
      Kod:
      #CROSS_COMPILE ?= /home/nazwauzytkownika/android/toolchain/toolchains/arm-eabi-4.4.3/bin/arm-eabi-
  • .
  • .

..... ciąg dalszy nastąpi....
S20 Ultra || ROM: Stock

Nie odpowiadam na PW !! Od tego jest FORUM... za dręczenie mnie na PW będę dawał warny !!
Odpowiedz
zarezerwowane

Nie odpowiadam na PW !! Od tego jest FORUM... za dręczenie mnie na PW będę dawał warny !!
Odpowiedz
1 zarezerwowane

Odpowiedz
Nie no... Miszczostwo świata i okolic... Big Grin Napisać trzy posty o treści "zarezerwowane" i dostać tyle repa... Big Grin Takiego numeru to jeszcze nie widziałech... Ja też tak kceeeeeemmm Cool
<p><br></p>
Odpowiedz
Prosił bym o dokończenie tutoriala .

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Odpowiedz
(11-27-2013, 05:53 PM)maxprzemo napisał(a): Prosił bym o dokończenie tutoriala .

Ja także z wielką prośbą o dokończenie tutoriala bym uniżenie prosił. Mój tablecik wymaga nowego kernelabo andka nowsze go juz ma Wink .
Odpowiedz
ehhh jakoś nie potrafię się za to zabrać Sad wybaczcie... ale na pewno kiedyś to dokończę Big Grin

Odpowiedz
Bana mu bana bo pisać mu się nie chce!!
Przyjmuje petycje na bana dla @Ryszawego.Big Grin
Gdy będziecie go "molestować" to pewnie napisze.
.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości