![]() |
|
![]() |
firmware ncs care suite za romu aktualizacja firmware’u pomocą nokia u |
[Tutorial] Aktualizacja firmware'u (romu) za pomocą Nokia Care Suite (NCS)
|
![]() Krótki – ale za to bogato ilustrowany – poradnik dotyczący przeprowadzania wgrywania oprogramowania pokładowego do naszych Lumii.
Do wgrywania za pomocą NSU czy NSRT nie jest potrzebny żaden poradnik ponieważ wgrywanie ROM-u jest w pełni zautomatyzowane, a należy tylko pamiętać, żeby pliki z ROM-em znajdowały się w odpowiedniej lokalizacji na dysku (na przykładzie Lumii 1520 będzie to: C:\ProgramData\Nokia\Packages\Products\rm-937) dla innych Lumii zmienia się tylko końcowy folder tj. oznaczenie modelu: rm-xxx. Pewne trudności zaczynają się przy wgrywaniu przez NCS, gdzie trzeba zastosować pewną procedurę w celu wprowadzenia telefonu w stan bootowania i umożliwienia NCS wgrania do smartfona ROM-u. Te właśnie procedurki opiszemy sobie pokrótce. Opis powstał na bazie oprogramowania Nokia Care Suite w wersji 5.3.112.1425. Jest to wersja najnowsza póki co. Zaznaczyć jednak trzeba, że posiadając już na dysku pliki instalacyjne ROM-u, możliwe jest jego wgranie do telefonu TYLKO na dwa (a w zasadzie na dwa i pół) sposoby, a mianowicie poprzez: 1. Nokia Care Suite W trybie Recovery możemy wgrywać dowolne warianty do naszego urządzenia, bez różnicy jaki posiadamy Product Code, 2. Nokia Software Updater (4.3.2) Tu możemy wgrać rom przeznaczony tylko dla Product Code naszego urządzenia. 2a. Nokia Software Recovery Tool Jest to, to samo co Nokia Software Updater tylko z mniejszą ilością funkcji – jednak zasada jest ta sama – nie nadpiszemy naszego Product Code innym. Urządzeniem romowanym była Lumia 1520 (RM-937) – generalnie nie ma to większego znaczenia, ale informacja ta wyjaśni pewne szczegóły, które będzie można zauważyć na skrinach. Sprawę instalacji sterowników pomijam gdyż jest to zupełnie inna bajka – opisana zostanie w jakimś innym artykule. Rozpoczynamy oczywiście od odpięcia smartfona od PC-ta bądź laptopa (jeśli jest podpięty) i wyłączenia go. Kolejnym krokiem jest uruchomienie NCS… ![]() … i kliknięcie na Product Support Tool For Store 5 – pozycję wskazuje kursor.
Dwuklik na tej pozycji przeniesie nas do narzędzia, którym upchniemy nowe firmware w naszej lumce: ![]() Jak na skrinie widać, kursor wskazuje pole rozwijalne z wartością No Connection – tak ma być. Jeśli wartość jest inna, zmieniamy ją na No Connection bo przecież urządzenie nie jest fizycznie podłączone do programu.
Jednak urządzenie, które będziemy romować, określić trzeba. Do tego celu używamy paska menu wybierając: File -> Open product… ![]() … którego wynikiem będzie okno z listą wszystkich obsługiwanych przez program urządzeń. Najprostszą metodą odnalezienia swoje urządzenia jest wpisanie w pole Filter cyfrowego kodu swojego urządzenia. Jak na poniższym skrinie widać, ja użyłem wyrażenia 937 (od RM-937) co zawęziło listę poszukiwań:
![]() Oczywiście jeśli ktoś ma życzenie to może sobie całą listę urządzeń przeskrolować… Kwestia gustu.
Teraz wystarczy tylko użyć przycisku Open co pozwoli nam przejść do dalszej części naszych operacji: ![]() Na powyższym skrinie (na dole po lewej) kursor wskazuje pole Programming – klikamy na nie…
![]() … a z rozwiniętych pozycji wybieramy opcję Recovery – tak jak pokazuje kursor. Opcja Recovery pozwala nam wtłoczyć do naszego smartfona praktycznie każdą wersję i każdy wariant dostępnego dla urządzenia romu.
Jeśli pliki romu znajdują się w odpowiednim dla nich miejscu, czyli w lokalizacji C:\ProgramData\Nokia\Packages\Products\rm-xxx (gdzie "rm-xxx" jest kodem naszego urządzenia – dla L1520 jest to rm-937) to kolejne okno powinno nam ów rom "pokazać" – wyświetlić informacje o nim… ![]() Jak widać program sam z siebie nie wyświetla (jeszcze) informacji o dostępnym firmware – za pierwszym razem musimy wymusić na nim to własnoręcznie a drogi ku temu są dwie:
– Manualna, gdzie sami musimy wpisać parametry romu w odpowiednie pola, – Automatyczna, gdzie należy zaznaczyć (zaptaszyć) wskazywane przez kursor pole o nazwie Update automatically co spowoduje odświeżenie i wyświetlenie informacji o dostępnym dla naszego urządzenia romie… bądź romach jeśli w powyższej lokalizacji jest ich więcej… Ja użyłem metody automagicznej co dało efekt jak poniżej… ![]() Teraz możemy zrobić tylko jedno: użyć przycisku Start, który rozpocznie szybki proces weryfikowania firmware'u…
![]() Proces jest o tyle przydatny, że umie wychwycić błędy występujące w posiadanych przez nas plikach romu… np. brak jakichś plików, błędy plików, niezgodność sumy kontrolnej etc. – czyli wszystko to, co nam przy romowaniu może bokiem (niekoniecznie fona) wyjść.
W tym miejscu wspomnę o jednym najczęściej występującym tutaj błędzie. Otóż zdarza się tak, że w zależności od miejsca z którego pliki pobieramy, ich nazwy mogą mieć dwojaką formę: – Pliki pobrane bezpośrednio, np. programem NaviFirm+ (program podany przykładowo): ![]() – Pliki pobrane z "jakiegoś innego źródła" (np. fora, blogi etc.) czy skądyś ogólnie:
![]() W czym tutaj różnica? Proszę zwrócić uwagę na podkreślone fragmenty nazw plików na poniższym skrinie…
![]() … które są niczym innym jak sumą kontrolną pliku dodaną do jego nazwy – na niektórych hostingach dostępne są pliki z takim właśnie dopiskiem.
Jeśli NCS zgłosi błąd podczas weryfikacji plików – tą właśnie, podkreśloną na skrinie, część nazwy pliku należy usunąć w pierwszej kolejności. W 95% przypadków pozbędziemy się komunikatu o błędach plików No. ![]() W chwili gdy program zakończy weryfikację plików ze skutkiem pozytywnym, zostaniemy uraczeni komunikatem… ![]() … który opisuje nam co powinniśmy teraz zrobić.
Być może to jest dziwne, ale NIE ROBIMY tak jak to zostało opisane w wyświetlonej instrukcji. Prawidłowa procedura wygląda tak: 1. W wyłączonym telefonie wciskamy przycisk V- (Volume minus, przyciszanie), 2. Trzymając przycisk V- wtykamy smartfonowi w dziurkę kabelek USB, 3. W chwili gdy poczujemy wibrację wciskamy przycisk Retry – na powyższym skrinie skazuje go kursor – co powinno zaowocować komunikatem: ![]() 4. Puszczamy przycisk V-
Jeśli w smartfonie będzie zainstalowana karta SD, program dodatkowo zapyta czy kontynuować flaszowanie urządzenia z zainstalowaną pamięcią zewnętrzną… ![]() … co potwierdzamy klikając OK.
Teraz tylko pozostaje nam śledzić postęp wgrywania firmware'u do urządzenia co trwa niewiele ponad kilka minut… ![]() Kiedy proces dobiegnie końca, program uraczy nas radosnym…
![]() … a urządzenie się zrestartuje.
Program można już zamknąć a sam telefon odłączyć od USB. I to wszystko. ![]()
<p><br></p>
Niebawem ma się pojawić aktualizacja do Denim i mam pytanie czy aktualizować przez OTA czy lepiej wgrać na czysto nowy soft?
(01-14-2015, 06:10 PM)bodzio222 napisał(a): aktualizować przez OTA czy lepiej wgrać na czysto nowy soft? Istnieją uzasadnione wątpliwości co do bezbłędności OTA. Przytoczono już bardzo wiele poszlak, że aktualizacja przez OTA potrafi nie do końca prawidłowo zaktualizować system - powodować sporo nieprzewidzianych i drażniących błędów. Wszak OTA to tylko aktualizacja podmieniająca bądź aktualizująca niektóre pliki. Ja osobiście zalecam robić tego typu aktualizacje "przez kabel". Tym sposobem całkowicie wymieniamy system na smartfonie a nie tylko aktualizujemy jego część. Moim zdaniem jest to sposób pewniejszy i skuteczniejszy.
<p><br></p>
Dzięki Wall-E kiedyś wgrywałem przez kabel softy do omni i900 potem do telefonów z androidem a Windows Phone 8.1 mam pierwszy rzaz więc zapytałem.
Czy taki sam efekt przyniesie Lumia Software Recowery Tool Installer? (01-14-2015, 11:27 PM)bodzio222 napisał(a): Czy taki sam efekt przyniesie Lumia Software Recowery Tool Installer? Odpowiedź na Twoje pytanie jest prawie na początku opisu NCS. Dla porządku przypomnę: (11-09-2014, 07:51 PM)Wall-E napisał(a): 1. Nokia Care Suite (NCS)
<p><br></p>
Tak tak czytałem chciałem się tylko upewnić.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości