[-]
Reklama

Ocena wątku:
  • 26 głosów - średnia: 2.81
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[-]
Tags
samsung omnia i host usb

Samsung omnia i host USB
Witam!

Kilka miesięcy po zakupie i900 zainteresował mnie temat podłączania urządzeń USB do telefonu (np. klawiatury, myszki, pendrive, itp). Szukałem, czy i900 również ma taką możliwość. Niestety okazuje się, że można tak zrobić tylko w telefonach z WM, w których wbudowany jest Host USB. Jako ciekawostkę podaje link, gdzie możecie trochę poczytać:

Kod:
http://www.freewarepocketpc.net/ppc-download-zeno-usb-host-drivers.html

Jak dowiedziałem się na innych forach, niestety i900 nie ma hosta USB...

Teoretycznie do urządzenia, które ma hosta USB można podłączyć prawie wszystko co ma USB, tj: myszki, klawiatury, pendrive'y, czytniki kart pamięci, zewnętrzne napędy CD/DVD, dyski twarde, itp. Niektóre z nich oczywiście wymagają dodatkowego zasilania z sieci.

Jak na razie znalazłem informacje, że Toshiba G900 ma taką funkcjonalność.

Ciekaw jestem, czy hosta USB ma Omnia 2 ???
Czy ma ktoś już doświadczenia w tym temacie?

Ryrzy, widzę, że zaczynasz przygody z gotowaniem dla Omnii 2, może natknąłeś się już na jakieś informacje w tym temacie? A jeśli do Omnii 2 wymagane są tylko sterowniki, to może warto je od razu wrzucić na etapie gotowania?

Myślę, że temat warty uwagi.
Piszę w temacie ogólnym dla WM. Jeśli zły temat proszę o przeniesienie.

Pozdrawiam!!!
Pomogłem? Podziękuj! Dodaj punkt do reputacji Smile

Pozdrawiam.
Macros
Odpowiedz
nie ma hosta, niewiele urządzeń to ma.
S20 Ultra || ROM: Stock

Nie odpowiadam na PW !! Od tego jest FORUM... za dręczenie mnie na PW będę dawał warny !!
Odpowiedz
(05-03-2010, 11:10 AM)Ryrzy napisał(a): nie ma hosta, niewiele urządzeń to ma.
Chip S3C6410 zastosowany w i8000 ma możliwość obsługi Hosta USB.
HD2 też ma Hosta USB, ale są 2 problemy. Problem pierwszy to sterowniki do urządzenia, a problem drugi, większy to zasilanie. HostUSB musi zasilać urządzenie do niego podłączone, wiec konieczne by było zewnętrzne źródło zasilania. Widziałem w necie coś takiego dla HD2, jakąś samoróbkę.
Odpowiedz
Dziwne że producenci nie idą w stronę udoskonalenia tego, byłoby to naprawdę przydatne... chociażby szybkie przeniesienie czegoś na pendrive'a

Faktycznie jest obsługa USB Hosta w I8000 nawet w serwisówce samsunga piszą o tym:
http://www.samsung.com/us/business/semic...t_0408.pdf

Cytat:– USB host 1.1/USB 2.0 OTG PHYs

Nie odpowiadam na PW !! Od tego jest FORUM... za dręczenie mnie na PW będę dawał warny !!
Odpowiedz
Koledzy,

Pod linkiem, który dałem w 1 poście jest możliwość pobrania sterowników.
Jeśli nie, to wpisać w przeglądarkę:
Kod:
Zeno USB Host Drivers

Widziałem również gdzieś na forum, że te sterowniki nie do końca współpracują z Omnią 2 ale coś w tym temacie miało się poprawić.
Niestety nie mam telefonu z funkcją hosta, sam chętnie bym ten temat opanował Sad

Jeszcze jedna kwestia: w serwisówce i900 widać opcję hosta usb, jednak podobno jest on wykorzystany do obsługi wbudowanej pamięci 8/16GB...
Na aukcjach internetowych widziałem taki adapter do i900, dzięki któremu do telefonu można podłączyć kartę sim oraz kartę pamięci. Jak się to ma do funkcjonalności hosta usb?
Nie będe tu podawał linka do aukcji, żeby nie być posądzonym o reklamę.
Dodam tylko, że ten adapter można użyć do: ładowania, synchronizacji oraz jako czytnika sim i microSD.

Pozdrawiam.
Macros
Odpowiedz
Same sterowniki nie wystarczą. Musi być jeszcze odpowiednie gniazdo czy przejściówka która obsłuży podłączone urządzenie.
Oneplus 7T 8/128GB | Oxygen OS Android 11 | Stock Kernel | Supcase UB Style

Samsung Galaxy Watch 3 | Ringke Air Sport

IPAD 10.2 (2019) | iOS 14.x | ESR Flip Cover
Odpowiedz
przejściówka to pikuś.... 4 kabelki...

Odpowiedz
Dokładnie, albo sam możesz sobie zrobić kabelek, albo kupić przejściówkę USB, tzw. adapter USB typu "żeński-żeński" i podłączyć do kabla, który jest w zestawie z telefonem.
Trudno go w sklepach dostać ale na aukcjach internetowych można kupić.
Inna kwestia to zasilanie. Bateria telefonu nie wystarczy, ale jak np masz dysk twardy zewnętrzny, to ma on własny zasilacz, więc zasilanie masz z sieci a kabelek USB wpinasz do telefonu i masz dostęp do danych.

Pierwsza sprawa to znaleźć sprzęt z hostem USB, a jak to już będzie, to w necie jest mnóstwo porad na ten temat. W większości dotyczą one Nokii, HTC i Toshiby.
Póki co mam i900 i rozglądam się za ciekawym sprzętem... być może będzie to omnia 2 dlatego pytałem Ryrzego czy "dwójka" ma hosta.

Pozdrawiam.
Macros
Odpowiedz
Właśnie, zacząłem się też rozglądać za takim rozwiązaniem. Mam zamiar coś napisać pod WM - Omnie ale potrzebna byłaby klawiatura. Teoretycznie można by taką klawiaturę zrobić ale musiałbym mieć przynajmniej taką mini klawiaturę jak w telefonach ale z opcją podłączenia normalnie pod USB w PC. Wtedy jeśli dany telefon niema tzw opcji USB Host, czyli telefon może tylko działać jako urządzenie to ominięcie tego problemu jest chyba proste:

- Tą mini klawiaturę podłączyć do sterownika własnej produkcji, może to być któryś ze zestawów uruchomieniowych
- Zestaw uruchomieniowy ten powinien odbierać dane z klawiatury i odpowiednio przesłać w postaci bajtowej do pamięci telefonu
(Można tego dokonać bo po podłączeniu telefonu do komputera dane mogą krążyć w dwie strony)
- Na telefonie powinna działać w tle aplikacja która miała by nadzór nad odczytaniem danych i powinna odpowiednio wywołać przerwanie klawiatury itd itd.

Teraz tylko ciekawe jaką by się prędkość uzyskało i na ile by zajmowało to czas procesora. Gdyby takie urządzenie ujrzało światło dzienne i zostałoby wprowadzone do masowej produkcji to można by naszą zwykłą Omnie wykorzystać do grania w spaniałe np Gry uruchamiane na emulatorach konsol. Albo napisanie emaila kilometrowego nie byłoby problemem, bo dotykanie wyświetlacza i celowanie w literki jest największą wadą w tego typu telefonach jaką można spotkać...ja to nazywam pomysł poronionySmile

i jak, dobry pomysł?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości