![]() |
|
![]() |
podstawy gotowania na i8000 win7x86 |
Podstawy gotowania na i8000 [Win7x86]
|
Wstęp:
Więc tak ... poradnik ten ma na celu zaprezentowanie Wam podstawowych i średniozaawansowanych technik i narzędzi do gotowania ROMu dla Samsunga GT-i8000 (Omnia2) Nie zamierzam tu nikogo prowadzić krok po kroku za rączkę ale postaram się aby tutorial był zrozumiały nawet dla początkujących kucharzy. Na początek proponuję wszystkim dogłębie zapoznać się z tematem "flashowania" (wgrywania ROMu) na i8000, obszerny temat znajduje się tutaj : Kod: http://www.modaco.pl/showthread.php?tid=631 Jeżeli nadal jesteście odważni i macie zamiar coś ugotować to czytajcie dalej, ale najpierw zróbcie sobie na Dysku C:\ katalog i8000kitchen Tak bedę w dalszej częsci nazywał katalog kuchenki (C:\i8000kitchen\) !!! Krok 1: Narzędzia
Podstawą udanego gotowania jest dobrze przygotowana kuchnia, niestety ... albo i stety jak kto uważa na O2 nie mamy takiego wypasu jak na HTC, nie mamy kilku kuchni ... mamy jedną ale za to bardzo dobrą ... kuchnie wes58 czyli jego romtool ... zapoznajmy się z tym narzędziem i kilkoma innymi, przydatnymi podczas gotowania : * romtool v3.0.1 by wes58 : Na początek proponuję przeczytać ten temat : (osobom "antyenglisz" proponuję zrezygnować na tym etapie) Kod: http://www.modaco.com/content/i8000-omnia-ii-gsm-rom-discussion/300288/rom-dump-build-application/ Tak więc jeżeli już mamy jakiś pogląd na to narzędzie to jedziemy dalej, przygotowałem gotową paczkę do pobrania: Kod: http://hotfile.com/dl/64089595/ec8c2e1/i8000kitchen.rar.html Rozpakowujemy do wcześniej utworzonego C:\i8000kitchen\ * EXEcutor v3.05 by Pako777 Oryginalny temat tutaj : Kod: http://www.modaco.com/content/i900-general-omnia-rom-discussion/286865/executor/ Opis jak zrobić dump ROMu w dalszej części poradnika ![]() * Notepad++ 5.7 Kod: http://notepad-plus-plus.org/ * WinCE Cab Manager Program do tworzenia CABów (instalek). Program płatny. Kod: http://www.ocpsoftware.com/products.php * Total Commander Tutaj chyba nie muszę nic pisać. Kod: http://totalcmd.pl/download * Package creator v2.7 Program za pomocą którego kilkoma kliknięciami utworzymy z pliku CAB paczkę OEM gotową do wgotowania w ROM Kod: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=388883 Krok 2: Przygotowanie ROMu
Każdy ma swój gust, jedni lubią WindowsMobile 6.5 (czyli belka Start na górze), inni WindowsMobile 6.5.x (czyli belka Start na dole), jeszcze inni WindowsMobile 6.1 Głównie chodzi o to że musimy na początku się zdeklarować co nam najbardziej odpowiada (czyt. co pisze w nawiasach). W tym tutorialu mam zamiar skupić sie jedynie na WM6.5 i WM6.5.x Jako że preferuje WM6.5.x z belką na dole, więc weźmiemy ostatni ROM Samsunga jaki pojawił się z systemem WM6.5.3, czyli I8000NXXJE3 ROM pobieramy i wgrywamy do telefonu. Tworzymy w C:\i8000kitchen\ katalog I8000NXXJE3 ... wszystkie wskazówki dotyczące tworzenia katalogów piszę Wam po to, żebyście od początku uniknęli zgubienia się w swojej własnej kuchni ... jak będziecie mieli wszystko dobrze posegregowane to gotowanie będzie o wiele szybsze i przyjemniejsze. Tak więc macie w O2 ROM na podstawie którego będziecie gotować, katalog z kuchenką powinien wyglądać teraz tak: ![]() Krok 3: Dump ROMu
Mamy wgrany czysty ROM I8000NXXJE3, podłączamy do PC włączony telefon i uruchamiamy program EXEcutor![]() Przechodzimy do zakładki Tools [1], klikamy Go [5], zaznaczamy opcję Dump DSK* [2], następnie Read [3] i wybieramy pierwszą opcję, czyli DSK1 - ..... [4], klikamy znowu w Go [5] i czekamy cierpliwie ![]() Jest to plik DSK1.bin w katalogu C:\EXEcutor.DUMP\DSK1.bin W ten oto sposób mamy gotowy do rozebrania "obraz" ROMu JE3 No to rozkładamy go na części pierwsze. Krok 4: Rozłożenie ROMu
W pierwszej kolejności kopiujemy zawartość katalogu C:\i8000kitchen\_Template do katalogu C:\i8000kitchen\I8000NXXJE3 (kopiujemy zawartość , nie cały katalog!, nie przenosimy ... tylko kopiujemy ![]() Do C:\i8000kitchen\I8000NXXJE3 kopiujemy także nasz plik DSK1.bin z katalogu C:\EXEcutor.DUMP , teraz nasz katalog I8000NXXJE3 powinien wyglądać tak : ![]() Odpalamy romtool (zawsze uruchamiamy program jako Administrator!!!) Przechodzimy do zakładki Dump PDA File ![]() Podajemy w programie ścieżkę do naszego folderu roboczego "Work Folder:" [1] (nie sugerujcie się moją ścieżką, ja zrobiłem zamiast folderu i8000kitchen folder MoDaCo.pl na potrzeby tego tutoriala, w folderze i8000kitchen mam swoją kuchenkę, także u Was w Work Folder: będzie C:\i8000kitchen\I8000NXXJE3\ . Zaznaczacie wszystkie opcje jak na powyższym obrazku. Następnie klikamy Select File [2] i wczytujemy plik DSK1.bin ... kolejny krok to Run [3], no i czekamy ... (właśnie romtool rozkłada nam za pomocą swoich dodatkowych narzędzi ROM na części pierwsze) ... po zakończonej procesie powinniśmy otrzymać komunikat Done... Check for Error Messages No i mamy rozłożony ROM I8000NXXJE3, nasz katalog powinien wyglądać tak : ![]() Na tym etapie gotowania, czyli podstawowym, najważniejsze dla nas są 2 foldery: * SYS - katalog z Systemem Windows Mobile, w Naszym przypadku 6.5.3 build 23103 * OEM - wszystkie sterowniki (OEMDrivers, OEMDriversHigh) , aplikacje (OEMApps) i pliki językowe (OEM_Lang_0415) dodane przez Samsunga Na folderach SYS i OEM skupimy się najbardziej. Niestety nie mam dla Was dobrych wieści. W tym właśnie momencie kończy się prostota gotowania i zaczyna się mozolna harówka nad edycją ROMu, teraz będziemy zmieniać domyślne ustawienia, usuwać i dodawać aplikacje z ROMu, itp.
Jeżeli pomogłem lub jesteś zadowolony z mojej pracy kliknij
![]() ** Podstawy gotowania na i8000 [Win7x86] ** ![]() Krok 5: Edycja SYS i OEM
I tu mam dla Was dwa rozwiązania "Łatwe" (mniej dokładne "oczyszczanie" ROMu) i Zaawansowane (bardzo dokładne oczyszczanie ROMu). To drugie to nic innego jak odpalenie TotalCommandera i dochodzenie do czego służą poszczególne pliki, potrzebny-zostaje, niepotrzebny-do kosza. Od tego jak podejdziemy do tego kroku będzie zależało to jak będzie wyglądał Nasz ROM. Na początek proponuję przejrzeć sobie obydwa foldery i ich podfoldery ponieważ bardzo dużo mówią samem nazwy w folderze SYS, i nazwy plików w folderze OEMApps. Jest to jednak bardzo mozolna praca i na początku gotowania, z podstawową wiedzą bardzo ciężka. Dlatego mam dla Was alternatywę, a właściwie nie ja tylko twu2 z modaco.com. Jest to wyżej wspomniany "Łatwy" sposób, który za pomocą skryptu PHP zrobionego przez twu2 usuwa nam niepotrzebne pliki z SYS i tworzy nam w folderze OEM paczki programów z folderu OEMApps, może to skomplikowanie brzmi ale w rzeczywistości to bardzo prosty i przyjemny zabieg. No to zaczynamy : 1. Pobieramy PHP 5.3 (5.3.3) i instalujemy go do C:\PHP\ Kod: http://windows.php.net/downloads/releases/php-5.3.3-nts-Win32-VC9-x86.msi Od niedawna twu2 nie robi swoich skryptów ponieważ Samsung praktycznie nic nie zmienia w swoich ROMach także skrypt z ROMu I8000NNXJE1 jest kompatybilny z ROMem I8000NXXJE3, I8000NXXJE2 z I8000NXXJG5, itd. Ważne żeby zwracać uwagę pod jaki WM jest napisany skrypt. Samsung jednak może dodawać w nowych ROMach jakieś pliki i dlatego wyżej pisałem że ta metoda oczyszczania ROMu jest mało dokładna i polecam ją tylko na początku ![]() Kod: http://hotfile.com/dl/64144391/0a314fc/i8000lite_v3_JE3.rar Archiwum rozpakowujemy i kopiujemy z niego plik i8000lite.php i katalog LITE do folderu C:\i8000kitchen\I8000NXXJE3 3. Uruchamiamy wiersz poleceń (Win7 - Start\Wszystkie programy\Akcesoria\Wiersz polecenia) Przechodzimy do naszego katalogu, czyli wklepujemy cd c:\i8000kitchen\i8000nxxje3 Wpisujemy c:\php\php.exe -v ![]() Następnie c:\php\php.exe -Cq i8000lite.php i czekamy aż skrypt zrobi swoje ![]() Teraz mamy wyczyszczony folder SYS i ładnie uporządkowane paczki w folderze OEM: ![]() twu2 zrobił jeszcze jedną paczkę, z której możemy skorzystać a nie musimy ... jest to zbiór jego ustawień, wyłączanie sprawdzania certyfikatów, funkcje przypisane klawiszom sprzętowym itp. Jeżeli chcemy skorzystać z tych ustawień kopiujemy z katalogu C:\i8000kitchen\I8000NXXJE3\LITE cały folder zzzzzMyMods do katalogu C:\i8000kitchen\I8000NXXJE3\OEM , teraz również w BuildOS, będzie widoczny na samym dole My OEM i to właśnie są te Nasze Ustawienia. W folderze zzzzzMyMods jest plik RGU (plik dodający wpisy do Naszego rejestru) ffffffff-86d1-48ce-8bf0-351efdafccd9.rgu , ten plik proponuję edytować (Notepad++) i dodawać sobie tam swoje własne Ustawienia. Dojdziecie do tego z biegiem czasu. Teraz jeden duży minus skryptu ... jest on napisany pod ROM w j.angielskim dlatego też po wgraniu Naszego Customa, zdziwimy się bardzo jak będziemy mieli nazwy skrótów w Menu Start po angielsku, nie ma się co martwić na zapas, jest na to rada: Weźmy pod lupę paczkę zzzOEM_GPRS_Counter - Licznik GPRS Faktycznie jeżeli nic nie zmienimy zamiast Licznik GPRS w Menu Start będziemy mieli skrót GPRS Counter, a tego nie chcemy. I tu z pomocą znowu przychodzi nam Notepad++ Wchodzimy do katalogu: C:\i8000kitchen\I8000NXXJE3\OEM\zzzOEM_GPRS_Counter i odnajdujemy tam plik mxip_zzzOEM_GPRS_Counter_013.provxml, otwieramy go za pomocą Notepad++ i edytujemy różnicę zauważcie pod spodem : Tak wygląda przed edycją ... Kod: <wap-provisioningdoc> Tak po edycji ... Kod: <wap-provisioningdoc> W Notepad++ macie opisane z lewej strony nr linii, zauważcie, że zmieniłem jedynie w 4 i 11 linii z GPRS Counter na Licznik GPRS. To cała filozofia, od tej pory w Menu Start, będzie Licznik GPRS ![]() W ten sam sposób postępujemy dla pozostałych interesujących nas aplikacji. 4. W tym momencie możemy również dodać interesujące nas programy zassane z sieci, np. cleanRAM Możemy zrobić to w bardzo szybki sposób korzystając z pomocy Package creator v2.7 a) pobieramy wyżej wspomniany cab aplikacji cleanRAM Kod: http://hotfile.com/dl/64156721/14d5d83/cleanRAM_2.2.cab.html - klikamy w Open Cab File - pokazujemy ścieżkę do pliku cleanRAM_2.2.cab - program wyświetli komunikat Done i utworzy folder cleanRAM_2.2 - to nic innego jak paczka OEM, prawie gotowa do wgotowania w ROM I tu również zaproponuję żeby wszystkie paczki OEM, które robimy samemu nazywać od liter zzz_ czyli zmieniamy nazwę katalogu na zzz_cleanRAM_2.2 ... dlaczego, sami do tego dojdziecie Wcześniej napisałem, że paczka jest prawie gotowa a to dlatego, że również program nam robi paczkę pod angielski ROM, tu sprawa wygląda jednak inaczej ... chodzi o plik initflashfiles.txt , jest to plik, który "mówi" kuchni gdzie ma wrzucać poszczególne pliki z paczki, dla przykładu plik ten z cleanRAM wygląda tak : Kod: root:-Directory("Program Files") Sami widzicie, każdy plik będzie zapisywany na Urządzeniu e wskazane miejsce. Wszystko ładnie pięknie ... zwróćmy uwagę na samą końcówkę tego pliku, a dokładniej na miejsce gdzie utworzy się skrót do programu. Kod: Directory("\Windows"):-Directory("Start Menu") Jak widać jest to paczka pod angielski język nie powinno być "Start Menu" tylko "Menu Start", nie powinno być "Programs" tylko "Programy" Wystarczy, że zmienicie te wpisy i wszystko będzie hulało jak należy. Czyli dla pewności tak to powinno wyglądać: Kod: Directory("\Windows"):-Directory("Menu Start") Proste jak budowa cepa. c) teraz folder zzz_cleanRAM_2.2 kopiujemy do naszego katalogu C:\i8000kitchen\I8000NXXJE3\OEM\ i gotowe. d) w identyczny sposób postępujemy z resztą aplikacji, które chcemy umieścić w ROMie Krok 6: Budowanie ROMu
Uruchamiamy romtool (jako administrator) Wejdźcie w ostatnią zakładkę, czyli Settings, następnie Start ExtReloc, tam Options i ustawiamy wszystko jak na obrazku ![]() ![]() Przechodzimy do zakładki Build PDA File ![]() Jeszcze raz podajemy ścieżkę do "Work Folder:" [1] pomimo tego, że będzie ona prawidłowa, podajemy jeszcze raz! Kolejna sprawa to nazwanie pliku z ROMem, proponuję coś oryginalnego ![]() W moim przypadku: 23103 - oznacza build WindowsMobile Kefu - its me JE3 - ROM na bazie, którego jest mój Custom v1.0 - wersja ROMu Co daje nam 23103_Kefu_JE3_v1.0 Pozostałe ustawienia dajemy tak jak na obrazku PP - PagePool ustawiamy według własnych upodobań [3] Jak już to mamy gotowe klikamy Run [4] Zaczyna się budowanie naszego Customa Po chwili oczekiwania wyskoczy nam okienko programu BuildOS, o którym wspominałem już wcześniej : ![]() Wybieramy z listy aplikacje, które nas interesują, pamiętamy o My OEM, w którym są Nasze ustawienia. Na samym dole listy mamy nasz cleanRAM, który sami dodaliśmy Jak już wszystko mamy zaznaczone klikamy w Start (zielony trójkąt pod File, u góry) Czekamy aż na dolnej belce programu pokaże się Done, wtedy zamykamy BuildOS i czekamy dalej. Po chwili cierpliwości romtool w swoim okienku z LOGiem pokaże nam "Done... Check for Error Messages" Tak, zgadza się ... MAMY NASZ CUSTOM ROM Zaglądamy do katalogu C:\i8000kitchen\I8000NXXJE3\Finished ROM i znajdujemy plik nb0 z naszą nazwą, to jest plik, który Octansem wgrywacie do swojej Omnii 2 Poradnik jest pisany na szybko, mam nadzieję że temat się rozwinie i razem z ekipą z MoDaCo.pl stworzymy tu całe kompendium wiedzy o gotowaniu. Życzę udanych wypieków!
![]() ** Podstawy gotowania na i8000 [Win7x86] ** ![]()
rezerwacja ...
rezerwacja ...
Nie wiem czy tu mogę zadać te pytanie, ale to chyba najodpowiedniejsze miejsce.
Mam pewien problem. Postępuje dokładnie z instrukcją Kefu i podczas uruchomienia romtool przechodzę do zakładki setings i start ExtReloc i wtedy dostaje komunikat że romtool przestał działać i program się zamyka. Czym to może być spowodowane? Uruchamiam program jako administrator. Używam Visty 32-bitowej.
może brak .net ?
S20 Ultra || ROM: Stock
Nie odpowiadam na PW !! Od tego jest FORUM... za dręczenie mnie na PW będę dawał warny !!
Zainstalowałem najnowszy pakiet ze strony Microsoftu i nic. Dalej to samo. Nie wiem o co chodzi??
hmm zobacz jeszcze zgodność z XP, ale na 7 działa wszystko... więc ciężko powiedzieć
S20 Ultra || ROM: Stock
Nie odpowiadam na PW !! Od tego jest FORUM... za dręczenie mnie na PW będę dawał warny !!
Nie zdążyłem napisać, ale już mi się udało. ExtReloc odpalił jak w romtool ustawiłem work folder na C:\i8000kitchen\I8000NXXJG5 czyli na folder na którym pracuję. W instrukcji tego nie ma, więc może warto dopisać jeżeli jest to poprawne działanie. Romtool rozebrał już rom zastanawia mnie tylko ostrzeżenie o braku nagłówka w pda (chyba tak to brzmiało). Nie wiem czy to błąd czy tak ma być.
(08-29-2010, 09:07 PM)TripleH napisał(a): Nie zdążyłem napisać, ale już mi się udało. ExtReloc odpalił jak w romtool ustawiłem work folder na C:\i8000kitchen\I8000NXXJG5 czyli na folder na którym pracuję. W instrukcji tego nie ma, więc może warto dopisać jeżeli jest to poprawne działanie. Romtool rozebrał już rom zastanawia mnie tylko ostrzeżenie o braku nagłówka w pda (chyba tak to brzmiało). Nie wiem czy to błąd czy tak ma być. Poradnik poprawiony, poprawiałem już go wcześniej, przenosiłem ustawienia ExtReloc do 2 posta i zapomniałem wykasować z pierwszego ![]() Brak nagłówka ? W którym momencie wyskoczył Ci taki komunikat i jak brzmiał w "englisz" ![]()
![]() ** Podstawy gotowania na i8000 [Win7x86] ** ![]() |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości