[-]
Reklama

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[-]
Tags
android nie lubi konkurencji samego siebie

[NEWS] Android nie lubi konkurencji... samego siebie
Informacja za:

[Obrazek: 2n89c0h.jpg]

Jako właściciel sklepu Google Play, gigant z Mountain View ma niezbywalne prawo decydowania o tym, co może się w nim znaleźć. Właśnie przekonali się o tym twórcy aplikacji CyanogenMod Installer, która nie tak dawno miała swoją premierę w GP.
Została ona przyjęta bardzo ciepło, ponieważ od tego momentu dużo prościej można było dokonać modyfikacji systemu Android. Jeśli jednak nie pobrałeś jej do tej pory, to teraz już nie będzie ku temu okazji.

Twórcy aplikacji poinformowali, że zdecydowali się usunąć ją ze sklepu i zrobili to dobrowolnie, ale na wyraźną prośbę Google. Jej powodem było to, że owa aplikacja okazała się niezgodna z regułami panującymi w Google Play.

Kością niezgody pomiędzy nimi a Góglem był podobno fakt, iż CyanogenMod Installer "zachęca użytkowników do złamania zasad gwarancji i tym samym rezygnacji z niej". Pytanie tylko, czy w sklepie nie znajdziemy innych aplikacji, którym zarzucić można by dokładnie to samo?

Jako komentarz do tego newsa użyję cytatu znanego wszystkim, którzy w 1981 roku byli już w stanie sami podnieść się z nocnika:

Cytat:Powstaje pytanie: kto za tym wszystkim stoi? Kto zmierza ku konfrontacji, ku antysocjalistycznej awanturze? Trzeba wyraźnie oświadczyć [...] są granice, których przekroczyć nie wolno!

Wojciech Jaruzelski
(Fragment przemówienia wygłoszonego w lipcu 1981 r. podczas IX Nadzwyczajnego Zjazdu PZPR)

Jeśli się dobrze zastanowić i patrzeć obiektywnie (pomijając oczywiście ten "antysocjalizm") to wydaje się być on bardzo na miejscu.
<p><br></p>
Odpowiedz
Podobne zachowanie ma też I-sklep i pewnie niedługo będzie mieć Kafel-sklep.
W I-sklepie też co chcą to dodają a co im ie pasuje to nie.Smile
.

Odpowiedz
Z tą różnicą, mój drogi XTeKu, że iSklep oraz iSystem ogólnie, nie dysponuje takim cudem jak iCyanogen - chodzi mi o zasadę tutaj.

Wiadomo, że i Apfel i Gógiel dobierają sobie asortyment dosyć dokładnie. Jednak z tą różnicą, że w iSklepie nie znajdziesz nic, co wymaga Jailbrek'a... a w GP apek "pod roota" jest na tony. A co to jest ROOT i jak wpływa na tzw gwarancję tłumaczyć Tobie raczej nie muszę. Kumasz zasadę i tłumaczenie Gógla? Smile
<p><br></p>
Odpowiedz
No root to tam pikuś ale cyjan to już "prawie" odrębny system.
W Ajsklepie to na bank nicc ie znajdziesz takiego bo oni robią sieeeczkę wszystkiego co tam wlazuje a tutaj mamy możliwość wsparcia dewelopera który stworzył np. kernel a do obsługi dorobił programik.
Czyli ludzie nie są "wyalienowani" a pozwala im gógiel na wiele a co za tym idzie taki pikuś jak cyjanowy programik to drobnostka którą ktoś tam jakoś tam wyłapał i po świecie roznosi.Big Grin
Dlatego właśnie android się rozwija bo się ludziom pozwala na tworzenie.
Niekiedy jednak są jakieś tam ich dziwne zachowania ale każdy tam ma jakieś "widzimisie".Big Grin
.

Odpowiedz
(11-29-2013, 09:43 PM)XTeK napisał(a): tutaj mamy możliwość wsparcia dewelopera który stworzył np. kernel a do obsługi dorobił programik.
Czyli ludzie nie są "wyalienowani" a pozwala im gógiel na wiele a co za tym idzie taki pikuś jak cyjanowy programik to drobnostka którą ktoś tam jakoś tam wyłapał i po świecie roznosi.

XTeK... czy Ty czytasz ze zrozumieniem czy hejtujesz?

(11-29-2013, 09:04 PM)Wall-E napisał(a): Kością niezgody pomiędzy nimi a Góglem był podobno fakt, iż CyanogenMod Installer "zachęca użytkowników do złamania zasad gwarancji i tym samym rezygnacji z niej". Pytanie tylko, czy w sklepie nie znajdziemy innych aplikacji, którym zarzucić można by dokładnie to samo?.

A teraz przypomnij sobie zapisy gwarancji dotyczące tak systemu jako takiego globalnie jak i bardziej szczegółowo w odniesieniu gwarancji na każde urządzenie każdego producenta - KAŻDA ingerencja w "core" systemu jest równoznaczna z utratą gwarancji. A root JEST ingerencją w core systemu. chcesz żebym policzył pytania o odrootowanie systemu z powodu, że gwarancja?

Zrozum zasadę... Banuje się apkę do pobierania i instalowania Cyana - NIE CyanogenModa jako takiego tylko apki do jego instalacji - bo narusza "zasadę". Ale milion apek wymagających roota w markecie jest i ma się świetnie. nie widzisz tutaj jakiejś farsy? Smile
<p><br></p>
Odpowiedz
Wim wszystko...
No i nie ce mi się dzisiaj z tobą motać.Big Grin
.

Odpowiedz
To wszystko jest śmieszne. Pamiętam początki androida. Open source system.

Wysłane z mojego GT-I9001 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
(11-30-2013, 12:21 AM)dzony78 napisał(a): To wszystko jest śmieszne. Pamiętam początki androida. Open source system.

Wysłane z mojego GT-I9001 przy użyciu Tapatalka

Nadal jest open source przecież... A to że google poprosiło o zdjęcie ze sklepu apki Cyana to co w tym złego a motywowanie utratą gwarancji uważam za rozsądne posunięcie. I google nigdzie nie napisał że zabrania instalowania Cyana bo gdyby tak było to nie udostępniał by źródeł coraz to nowszych wydań androida XTeK ma tutaj 100% racje w tym co pisze. Ale i tak to wszystko nie zmienia faktu że Android jest Open Source ;]
Odpowiedz
Panowie, przecież wszystko co robią i pewnie my byśmy robili aby likwidować konkurencje.
Jeżeli ktoś nam podcina nogi to go "cyk".
Wall-E ma rację i to obiektywnie patrząc, z punktu widzenia firmy tak widocznie nie jest.
Pamiętam jak do Cyjana dodawano market i nie było problemu, po jakimś czasie firma uznała że coś tam naruszają i zakazali więc się go ręcznie "niby" samemu dogrywa.
Zawsze mają z nimi na "pienńku" i niestety tego nie zmienimy.Wink

ps. sorki Wall-E że tego posta usunąłem ale myślałem że przez przypadek walnąłeś to samo dwa razy no i post pod postem, gdzieś podobne było a drugiego już nie czytałem.
Poprostu myślałem żeś dubla walnął a ja "zaspany" deko.Smile
.

Odpowiedz
Dodam jeszcze ze to samo spotkalo apki typu adfree. Tez wylecialy z marketu z powodu łamania regulaminu.

Tak po prawdzie to dziwilem sie ze w ogole cm trafil do marketu i bylo do przewidzenia ze wyleci predzej czy pozniej

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
S20 Ultra || ROM: Stock

Nie odpowiadam na PW !! Od tego jest FORUM... za dręczenie mnie na PW będę dawał warny !!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości