[-]
Reklama

Ocena wątku:
  • 6 głosów - średnia: 3.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[-]
Tags
jak zwykle gps problem

Jak zwykle GPS problem
Witam kolegów.
Wiem że temat wałkowany wielokrotnie i czytałem już wszystkie chyba ALE nikt nie napisał o jednym.
Mianowicie za pomocą dialera Samsunga, wpisałem kod *#1472365# potem /menu/Get Position - i patrze i patrze i .... (GPS XTRA włączony oczywiście)
pokazują się numery satelit a przy numerach zawsze 0dB

W AutoMapie jak wejde do info o GPSie w 3 zakładkę o sygnale to ekran jest pusty toznaczy nie pokazują się dane o efemerydach .
Próbowałem inne romy. Obecnie mam Stockowy i8000XXJF5 radiorom XXJJ1

Nie wiem czy oddać do serwisu skoro nie widzi sygnału satelit czy tak ma być tzn 0dB wszędzie???.
Zanim oddasz do serwisu ustaw

W telefonie - opcje gps -> port programu (COM7) , Niżej jest COM 9, i Baud Rate (9600) oraz automatycznie zarządzaj gps.

A w automapie. w ustawieniach gps - port com 7, szybkośc odczytu 9600 i otwieraj gdy używany.

Zatwierdz te ustawienia po czym pobierz w w/w ustawieniach w telefonie dane Xtra i zresztartuj telefon po czym włącz i wyjdz na dwór. Powinieneś złapać fixa dosyć szybko a jak nie to na chwile udostępnij internet to również powinno pomóc.

Jezeli to nie pomoże to tylko serwis pozostaje....
Możesz do testów użyć też COM 3 i baudrate 4800. Jeśli nie odpowie, to może być wypięta antena. Jeśli antena ok, proponuję serwis.
Nie gap się! Buduj z nami MoDaCo.pl
Koledzy dzięki za podpowiedzi. Po zmianie baund rate jest lepiej w automapie widać już efemerydy ale są (i czasem złapie jakiś słaby sygnał satelity 4, 15 i tyle )niekompletne czyli raczej problem z anteną.
Czytałem że jest to wewnętrzna obudowa (koło aparatu foto), ale nie wiem co tam poprawić, czy ktoś ma dostep albo działającego linka do serwisówki bo tamten link na forum nie działa.
Porównałem ten sygnał satelit z omiąLite i tam jak złapie to normalnie 15dB albo i lepiej czyli antena w mojej O2.

Znalazłem Sevice Manuala na rapidzie podam link dla potomnych:
Dodany do tematu
Ok. Dzięki XTeK ale nie wiem jak to się robi. sorki.

Dzieki wszystkim za pomoc, poprawiłem styk anteny i teraz na parapecie łapie sygnałBig Grin
Temat zamykam.

XTeK edytował ten post dnia 03-04-2012 o godz. 06:22 PM ponieważ:

Dzięki za link ale zawsze wstawiaj w [ code ]

Podaj jeszcze zmiany, które wprowadziłeś. Miło, że się udało, ale ktoś może jeszcze skorzystać ze sprawdzonego rozwiązania Smile
Nie gap się! Buduj z nami MoDaCo.pl
Bound Rate ustawiony na 9600 ( com7 i com9 bez zmian)
I rozkręciłem obudowe i podczyściłem i podgiąłem styk anteny GPSu (sa 2 blaszki ,po lewej jest WiFi/BT a po prawej jest GPS )
RadioRom XXJJ1
Pozdrawiam.
! Wiadomość wysyłana automatycznie !

Ten wątek został zamknięty, jeśli masz jakieś zastrzeżenia zgłoś je do administracji lub bezpośrednio autorowi tej wiadomości.
.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości