![]() |
|
![]() |
eliminowanie problemu łapania sygnału gps w automapie |
Eliminowanie problemu łapania sygnału GPS w AutoMapie
|
Na wielu forach, posty mówiące o problemach łpania fixa w AM powracają jak bumerangi.
Na podstawie opinii innych userów i moich własnych doświadczeń, zrobiłem ABC postępowania, mającego na celu próbę rozwiązania tego problemu. Kolejność postępowania w celu wyeliminowania problemów z łapaniem sygnału GPS w Auto Mapie (jeśli problem został zlikwidowany przy jakimś z punktów, nie trzeba oczywiście kontynuować dalej): 1. Sprawdź czy masz włączony moduł GSM (GPS działa tylko przy włączonym module GSM) 2. Sprawdź czy w miejscu, w którym szukasz sygnału satelit, jest on dostępny (najlepiej za pomocą innego telefonu z GPS, innego odbiornika GPS, lub jeśli nie masz takiej możliwości, szukaj w miejscu gdzie na 100% powinien być odbierany sygnał z satelit, tzn. najlepiej: na zewnątrz, na płaskim terenie, w miejscu bez bezpośredniego otoczenia wysokich budynków lub drzew, telefon w bezruchu, oraz w miarę możliwości jak niebo nie jest silnie zachmurzone. Do szukania sygnału używaj jakiejś prostej aplikacji - np. uruchom aparat fotograficzny, z włączoną funkcją GPS, lub za pomocą dialera Samsunga, wpisujemy kod *#1472365# /menu/Get Position - pokaże ile satelit widzi, z ilu odbiera sygnał oraz jak mocny jest odbierany sygnał (UWAGA – zawsze zaczynamy od wyboru z menu Get Position); Menu/Views/Position Info – pokaże datę, godzinę długość i szerokość geograficzną, oraz wysokość na jakiej się znajdujemy; Menu/Views/Sateliteses Info Graphical – pokaże datę, godzinę długość i szerokość geograficzną, oraz wysokość na jakiej się znajdujemy, dodatkowo pokazuje prędkość i graficzne rozmieszczenie satelit - dodałem po uwadze kolegi conhis, dzięki mu za to ![]() 3. Sprawdź poprawność ustawień w telefonie i AM, zalecane ustawienia (nie są to jedyne ustawienia na których AM funkcjonuje poprawnie, ale po wielu testach, to właśnie te sprawdzają się u mnie najlepiej) : - w telefonie: Ustawienia/System/Zewnętrzny GPS/Programy: COM3 Ustawienia/System/Zewnętrzny GPS/Sprzęt: Port sprzętu GPS: COM9; Szybkość transmisji: 4 800 Ustawienia/System/Zewnętrzny GPS/Dostęp: Zaznacz: Automatycznie zarządzaj - w AM: 1/3 Menu/Ustawienia/GPS: Zaznacz: Uruchom GPS po starcie programu; Według uznania: Synchronizuj czas z GPS (są sygnały od userów, że ta opcja może zakłócać prawidłowe funkcjonowanie AM, ale u mnie funkcjonuje poprawnie) GPS podłączony do portu: Auto Prędkość odczytu z portu: 9 600 bps 2/3 Nie zaznaczaj: Używaj odbiornika GPS Bluetooth Nie zaznaczaj: Ukrywaj Bluetooth Browser Kompresuj opóźnienie sygnału: 1.3s Ignoruj odchylenia GPS: Średnie 3/3 Zaznacz: Otwieraj port tylko gdy używany Nie zaznaczaj: Czytaj port w oddzielnym wątku Częstotliwość odczytu portu GPS: 0.5s(2 Hz) 4. Zainstaluj powtórnie AM (w Twojej AM mogą być jakieś błędy, może masz uszkodzoną wersję, lub mogłeś ją ściągnąć z utratą danych), zastosuj następującą procedurę: - odinstaluj AM (jeśli AM jest na karcie pamięci, to format karty, jeśli na urządzeniu, to Zerowanie Pełne i HR, pamiętaj o zrobieniu kopii zapasowej danych z urządzenia, lub z karty pamięci) - ściągnij AM z pewnego źródła, w wersji która Cię interesuje – unikaj wersji Beta (sprawdź, czy transfer danych był 100%) - zainstaluj AM - zrób zalecane ustawienia w telefonie i AM 5. Zrób Zerowanie Pełne i HR, efektem tych działań, będzie usunięcie aplikacji, lub programów mogących ewentualnie wpłynąć na niepoprawne funkcjonowanie GPS lub AM, oraz wyeliminowanie ewentualnych błędów w rejestrze (uwaga, jeśli AM jest zainstalowana na urządzeniu – zostanie wykasowana, pamiętaj o zrobieniu kopii zapasowej danych z urządzenia) 5. Sprawdź, jaki masz Radio ROM i czy nie należałoby wgrać jakiegoś nowszego (Radio ROM może wpłynąć, na jakość i szybkość odbioru sygnału GPS) 6 Zainstaluj nowy ROM (zainstalowanie nowszego i sprawdzonego ROM-u, może poskutkować lepszemu i szybszemu funkcjonowaniu telefonu, a co za tym idzie również AM), zastosuj następującą procedurę: - ściągnij wybrany przez siebie ROM z pewnego źródła (sprawdź, czy transfer danych był 100%) - zainstaluj ROM, podczas instalacji zaznacz opcję: Format Device’s Internal Large Disk - zrób HR - zainstaluj AM na gołym ROM-ie (przed pierwszym uruchomieniem AM nie wgrywaj innych programów, niektóre programy mogą zakłócać prawidłowe funkcjonowanie GPS i AM) - zrób zalecane ustawienia w telefonie i AM 7. Opcjonalnie zainstaluj, lub uruchom Rozszerzony system GPS XTRA (nie jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania AM, ale może przyspieszyć łapanie sygnału satelit przez AM), zalecane ustawienia: - XTRA: Zaznacz: włączony - Automatyczne ściąganie: Nie zaznaczaj: kiedy dane są nie aktualne (możesz zaznaczyć, jeśli masz darmowy transfer danych) - Zaznacz: kiedy jest połączenie AS - Zaznacz: kiedy aktywne jest połączenie Wi-Fi - Synchronizacja czasu: Według uznania Pamiętaj o pobraniu danych XTRA, przed uruchomieniem AM. Dane są ważne 7 dni, a ewentualne ściąganie przy połączeniu GPRS, to każdorazowo koszt rzędu maksymalnie 20 – 40 gr Trzeba pamiętać, że szukanie sygnału GPS przy pierwszym uruchomieniu AM może potrwać od kilku do kilkunastu minut, każde następne nie powinno przekraczać kilku do kilkunastu sekund. W pewnych nieprzychylnych warunkach, AM może szukać sygnału dłużej, i tak na przykład, jeśli: nie używałeś GPS od dłuższego czasu, resetowałeś telefon, używasz GPS w miejscu bardzo oddalonym od tego w którym ostatnio był włączony, poruszasz się, jesteś w otoczeniu gęstej zabudowy lub wysokich drzew, niebo jest silnie zachmurzone, to szukanie może zabrać więcej czasu. Nie należy również zapomnieć, że odbiornik GPS w urządzeniu wielofunkcyjnym takim jakim jest Omnia, jest gorszej jakości, niż te w urządzeniach dedykowanych do nawigacji, w związku z czym szukanie sygnału GPS w naszym telefonie zawsze będzie trwało trochę dłużej niż na urządzeniu nawigacyjnym. Załączam video z mojego telefonu (zaznaczam, że telefon leży na biurku, jakieś 2 m od okna, 2 piętro w budynku 6 piętrowym), Xtra włączona, telefon po SR. Fixa łapie w kilka, do kilkunastu sekund, nawet w tak trudnych warunkach. [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BhR6KGHKEfI[/youtube] Pomogłem? Wstawiłem fajny program? Podreperuj moją reputację
![]()
A co powiesz na aplikację GpsModDriver? Ona wskazuje port, jaki ma być ustawiony w AM.
Aplikacja zabierze trochę pamięci i trochę bateryjki zeżre, sądzę, że dla użytkowników AM, nie jest to aplikacja konieczna, nie doda nic więcej do tego co już napisane. Z tego co czytałem, jest chyba bardziej przydatna dla Użytkowników TT
Pomogłem? Wstawiłem fajny program? Podreperuj moją reputację
![]()
*#1472365# ->menu->Satellites Info pokaże ile satelit widzi i z ilu odbiera sygnał....
(01-22-2010, 04:04 PM)avalon napisał(a): 5. Sprawdź, jaki masz Radio ROM i czy nie należałoby wgrać jakiegoś nowszego (Radio ROM może wpłynąć, na jakość i szybkość odbioru sygnału GPS) Tak to jedna z ważniejszych spraw. Miałem RadioRom XXHJ1, na na nim GPS chodził bardzo dobrze. Ale za to kolega Waldas90 miał XXHJ2 i u niego wogole nie chodziło. Zależy też pod którym romem ( teraz WM6.5 23547 ) ... Teraz mamy PUJA1 i chodzi bez problemów.
Przygoda z WM: HP IPAQ 514 > HP IPAQ 614c > Samsung Omnia i900
Mój sprzęt: Omnia 8GB + 8GB SDHC ROM: WM 6.5 Normal 23547 PL + SPB Mobile Shell 3.5.3PL Radio: XXHJ1 > PUJA1 > XXHJ1 -najlepszy
Mała uwaga do postu autora tematu kol.avalon. Szybkość odbierania danych z portu lepiej ustawić na 4800 niż na 9600 a to dlatego, że procesor nie jest nadmiernie obciążony przetwarzaniem napływających danych co ma znaczenie nie tylko przy "łapaniu" fixa ale w ogóle przy pracy całego programu nawigacyjnego.Dodam, że w kilkunastu znanych mi nawigacjach (PNA) właśnie taka (4800) szybkość jest ustawiona gdyż zapewne taka szybkość jest optymalna dla wiekszości nawigacji.I jeszcze jedno,nie sadzę by dodatkowe włączenie XTRA przyspieszyło łapanie fixa z satelit,myslę, ze tylko wydziera nam troche kasy z kieszeni i bardziej obciąża procesor jako dodatkowe zadania (prócz łapania fixa) którym procek jest obciążony.Ale to tylko moje zdanie i każdy powinien wypróbować co daje mu lepsze rezultaty.
Dzięki za tą podpowiedź. Mam XXHJ2 i za nic nie mogę złapać sygnału gps (w centrum wrocławia np, okej ale w innych miejscach nie da rady). Trzeba zmienić radio.
DZIEKI za poradnik ![]() (01-22-2010, 04:04 PM)avalon napisał(a): ...- w telefonie:Nie sądzisz, że trochę bez sensu? Skoro system przekazuje dane GPS z prędkością 4800 bps to co Ci da ustawienie w AM na 9600 bps? Nic. Trzeba ustawić wartości tożsame. A takie ustawienia jak: - Kompresuj opóźnienie sygnału: 1.3s - Ignoruj odchylenia GPS: Średnie - Częstotliwość odczytu portu GPS: 0.5s(2 Hz) Mają tyle do łapania fixa, co nic. (01-22-2010, 04:04 PM)avalon napisał(a): Pamiętaj o pobraniu danych XTRA, przed uruchomieniem AM. Dane są ważne 7 dni, a ewentualne ściąganie przy połączeniu GPRS, to każdorazowo koszt rzędu maksymalnie 20 – 40 grDodam od siebie, że zaleciłbym minimum raz dziennie + aktualizacja pozycji urządzenia za pomocą GoogleMaps. GoogleMaps, za pomocą informacji z BTSów (bez łączenia się z GPS) może ustalić przybliżoną pozycję geograficzną odbiornika. Może, podkreślam może, to pomóc skierować system na poszukiwanie konkretnych już satelitów (mamy dane z XTRA przecież). A operację pobierania danych XTRA oraz ustalanie pozycji można zrobić w domu, łącząc się z netem via WiFi czy kabelek (nie będzie żadnnych dodatkowych kosztów). Ja dzięki tym dwóm operacjom mam fixa zawsze w góra 12 sekund, bez względu na warunki atmoferyczne.
Pozdrawiam
. : Uszczęśliwić kobietę nie jest trudno - o wiele trudniej jest samemu przy tym pozostać szczęśliwym : .
Pytanie które lepsze, czy 4800, czy 9600?
Oneplus 7T 8/128GB | Oxygen OS Android 11 | Stock Kernel | Supcase UB Style Samsung Galaxy Watch 3 | Ringke Air Sport IPAD 10.2 (2019) | iOS 14.x | ESR Flip Cover
4800 wystarczy w zupełności. I bez tego Omnia się poci przy pracy z włączonym GPS
![]()
Pozdrawiam
. : Uszczęśliwić kobietę nie jest trudno - o wiele trudniej jest samemu przy tym pozostać szczęśliwym : . |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości