![]() |
|
![]() |
edycja plików dll podmiana ikon taskbara |
Edycja plików *.dll - podmiana ikon taskbara
|
Podmiana ikonek jest łatwa, aczkolwiek niezbyt szybka i do przyjemnych też nie należy. Jest to trochę taka papierkowa robota. Ikonki powłoki Windows Mobile (ikony taskbara, zasięg bateria,itp) są zaszyte w plikach *.dll w folderze \Windows na urządzeniu. Są to m.in. Shellres.96.dll, Outres.96.dll czy Tapres.dll. Nas na początek najbardziej interesuje ten pierwszy jednak najpierw wyjaśnię dlaczego w nazwach dll'ek jest liczba 96. Otóż jest to oznaczenie DPI całego interfejsu. W przypadku rozdzielczości QVGA i WQVGA pliki będą miały 96 w nazwie. W przypadku VGA i WVGA będzie to liczba 192. Przejdźmy do rzeczy:
Na początek niezbędne programy: ROM Extractor autorstwa VK - do wyciągania plików z urządzenia Paczka z Unsigner autorstwa Baniaczka i MF Signer autorstwa Adex1234 oraz SDKcerts - do usunięcia podpisu lub podpisywania plików ResHack - program do edycji zasobów Krok 1. Rozpakowujemy ROM Extractor i kopiujemy exe na telefon (obojętnie gdzie, najlepiej na kartę pamięci). Następnie po kolei: A. Uruchamiamy ROM Extractor i klikamy na guzik z trzema kropkami. ![]() B. Wybieramy interesujący nas plik z listy. Dla przykładu wybrałem plik Shellresapps.dll. Klikamy plik DWA razy. Wrócimy do głównego okna. ![]() C. W głównym oknie w drugim polu musimy wpisać ścieżkę (!!DOKŁADNĄ!!) gdzie chcemy wyciągnąć plik i klikamy na Extract. Uwaga! Jeśli zrobicie byka w nazwie pliku, program wywali błąd. ![]() D. Jeśli wszystko zrobiliście dobrze, wyświetli się taki komunikat jak poniżej. ![]() Krok 2. Teraz musimy skopiować wyciągnięty plik do komputera. Ponieważ dalszą modyfikację oprę na pliku shellres.96.dll zakładam że właśnie ten plik wyciągnęliście. W tym miejscu ważne aby zrobić sobie kopię pliku shellres.96.dll w razie gdyby coś poszło nie tak. Krok 3. Wypakowujemy ResHack i uruchamiamy go. Następnie klikamy File>Open lub wciskamy Ctrl+O na klawiaturze. ![]() Krok 4. Wybieramy interesujący nas plik shellres.96.dll w oknie które się pokazało i klikamy Otwórz. Po lewej stronie okna pojawi się drzewo elementów które są zawarte w danym pliku. W tym przypadku gałęzie: Bitmap, Icon, String Table i Icon Group. ![]() Krok 5. (Jeśli masz już gotowe ikony do podmiany, przejdź do Kroku 6.)Zostawiamy na razie ResHack i przechodzimy do IconFX lub innego programu graficznego i przygotowujemy ikony. Należy pamiętać że ikony dla DPI 96 nie powinny być większe niż 21x21 pikseli (!!Uwaga, ikona start musi mieć rozdzielczość 21x18 pikseli, inaczej się nie wyświetli!!). Dla innych DPI ikony będą odpowiednio dwa razy większe. Krok 6. Jeśli mamy już gotowe ikony, w oknie ResHacka wybieramy z menu Action>Replace Icon (w wypadku gdy podmieniamy coś innego, np. dialer, wybieramy Replace Bitmap), co poskutkuje otwarciem okna: ![]() Krok 7. Po prawej stronie okna mamy listę ikon w danym pliku, na pierwszym miejscu ikona menu start (numer 4609). Z listy wybieramy ikonę a następnie klikamy Open file with new icon i wybieramy plik z nową ikoną, następnie klikamy Otwórz. Nowa ikona pojawi się po lewej stronie okna. Ostatecznie klikamy Replace. Ikona zostanie podmieniona, a my wrócimy do głównego okna ResHacka. Krok 8. Analogicznie podmieniamy pozostałe porządane ikony. Aby zapisać klikamy File>Save (Warto zauważyć że ResHack również wykonuje kopię zapasową modyfikowanego pliku. Kopia ta będzie miała dopisek original w nazwie.), a następnie zamykamy ResHacka. Krok 9. Teraz należy plik podpisać. W tym celu wypakowujemy paczkę podpis.7z i otwieramy program MF Signer. W oknie programu klikamy na Wybierz pliki, następnie wybieramy plik (!można wybrać kilka!), klikamy Otwórz i ostatecznie Uruchom Podpisywanie. Program wyświetli komunikat Process Finished, a my podpisany plik możemy skopiować na urządzenie, a następnie przenieść do folderu \Windows. Jeśli wasz menedżer plików zapyta czy chcecie nadpisać, wybieracie tak, czekacie aż się skopiuje a następnie resetujecie urządzenie. Gotowe. ![]() ![]() Mój plik shellres.96.dll z Omnii - podmienione ikony start, ok i x. Wygląd jak na screenach. W tym wątku znajdziecie info w jakich plikach są poszczególne ikony - ale uwaga ikony nie zawsze znajdują się tam gdzie jest opisane. Wszystko zależy od romu/producenta urządzenia/kucharza. W linku jest pokazana lokalizacja plików w urządzeniach HTC. Uwaga! Jeśli chcecie podmienić większą ilość ikon, zróbcie to zanim podpiszecie plik. Po podpisaniu i ponownej edycji ikony na urządzeniu nie będą się wyświetlać. Nie odpowiadam za uszkodzenia wynikłe z powyższej modyfikacji. Pamiętajcie aby mieć kopie zapasowe wszystkich plików które modyfikujecie!! Oneplus 7T 8/128GB | Oxygen OS Android 11 | Stock Kernel | Supcase UB Style Samsung Galaxy Watch 3 | Ringke Air Sport IPAD 10.2 (2019) | iOS 14.x | ESR Flip Cover
Witam
Mam problem z plikiem "shellres.96.dll" , nie mogę go odpowiednio podpisać ... Znalazłem kilka modyfikowanych przez kogoś plików "shellres.96.dll" i po podmianie w telefonie wszystko jest ok. Podpis tych plików wygląda tak jak na obrazku : ( nazwa pliku: shellres.96.dll -- ok ) Natomiast jeśli sam założę certyfikat na plik "shellres.96.dll" i podmienię w telefonie coś zawsze nie gra. Podpis założony na plik przeze mnie wygląda tak : nazwa pliku : shellres.96.dll -- nie ok ) --------------------- Próbowałem różnymi siggner-ami i za każdym razem wychodziło jak na obrazku "shellres.96.dll -- nie ok" . Teraz nie wiem gdzie jest błąd. Czy w tym podpisie , czy w telefonie coś nie gra. Mam zainstalowanie jakieś dodatkowe pliki certyfikatów na urządzeniu ale to nic nie daje . Jeśli plik podpisany jest tak jak widać na obrazku "shellres.96.dll -- ok" wszystko działa prawidłowo. Wiec wydaje mi się ,że coś z podpisem jest nie tak. Czym (jak) podpisać plik żeby był taki certyfikat jak widać na obrazku "shellres.96.dll -- ok" . shellres.96.dll -- ok shellres.96.dll -- nie ok Z góry dziękuję za odpowiedz .
Szukaj programu MFsigner (podpowiem że na forum.mobione.pl znajdziesz z waznymi certami).
Oneplus 7T 8/128GB | Oxygen OS Android 11 | Stock Kernel | Supcase UB Style Samsung Galaxy Watch 3 | Ringke Air Sport IPAD 10.2 (2019) | iOS 14.x | ESR Flip Cover
Z forum.mobione.pl pare dni temu pobrałem to:
Multi File Signer (MFSigner) autorstwa Adex1234 zaktualizowany do 2099 roku + te certyfikaty (sdkcert i certyfikaty dodatkowe) wrzuciłem na fona i nie działa . Myślę ,że ten MFSigner powinien być ok. ale nie działa.
Powiedz mi, czy ten shellres był już modyfikowany? Z doświadczenia wiem że shellres raz zmodyfikowany i podpisany, po następnym takim zabiegu już nie zadziała. Trzeba wziąć shellres z fabrycznego romu i jego zmodyfikować.
Oneplus 7T 8/128GB | Oxygen OS Android 11 | Stock Kernel | Supcase UB Style Samsung Galaxy Watch 3 | Ringke Air Sport IPAD 10.2 (2019) | iOS 14.x | ESR Flip Cover
shellres wyciągnięty z mojego telefonu , a mam rom Ryrzy-ego , więc może coś w nim było grzebane .
Wyciągnę shellres z romu SAIC3 i zobaczę co się będzię działo. Na shellres-ie prosto z romu SAIC3 to samo, MFSigner założył cert. taki jak widać na obrazku "shellres.96.dll -- nie ok"
Problem rozwiązałem (chociaż do końca nie rozumie ) polegał na certyfikatach zawartych w folderze "tools".
Certy. te które pobrałem z forum.mobione.pl (Multi File Signer (MFSigner) autorstwa Adex1234 zaktualizowany do 2099 roku) Wyglądają tak: Powinny działać ale nie wiem dlaczego nie chcą. Podpisuja plik tak jak na obrazku ![]() Certy. Pobrane (już nie wiem z jakiego forum) którym data ważności wygasła . wyglądają tak: Te działają i podpisują plik tak jak na obrazku : shellres.96.dll -- ok . Trzeba tylko cofnąć datę systemu do jakiejś daty sprzed upływu daty ważności certyfikatu. Tylko teraz pytanie , dlaczego tamte nie działają a te tak ???. Co może być przyczyną złego podpisu tych pierwszych? a może dobrze podpisują tylko coś z telefonem jest nie tak ? . |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości